Világsikerű ponyva az ír miniszterelnök lányától

2004.01.25. 18:11
A 22 éves lány érzelmes könyvét 50 ezer példányban adták el, a Forrest Gump producere megvásárolta a megfilmesítési jogokat.
Egy elsőkönyves író hatalmas publicitást élvez Írországban, hatjegyű számokat tartalmazó szerződéseket köt, és már Hollywood is érdeklődik a könnyzacskókat masszírozó írás iránt: a hölgy nem más, mint a 22 éves Cecelia Ahern, Bertie Ahern kormányfő lánya.

Az ifjú szerző határozottan utasítja el azt a feltevést, hogy sikere éppen annak a körülmények lenne köszönhető, hogy papája a miniszterelnök. "Szerintem a papámnak igen hízelgő, hogy azt hiszik, ilyen nagy befolyása van Hollywoodban, meg a világon" - mondta szombaton, amidőn éppen több száz kötetet dedikált a legendás Beatles számát idéző "P.S. I Love You" - vagyis U.I. Szeretlek - című művéből.

A regényre máris 23 kiadó csapott le, az amerikai Hyperion kiadó egymillió dolláros szerződést kötött vele, míg Wendy Finerman, aki egy megosztott Oscart kapott a Forrest Gump című filmért, százezer dollárért megvásárolta a könyv megfilmesítési jogát. Ahern kisasszony szerint ezzel elég pénzhez jutott ahhoz, hogy vásároljon magának egy laptopot és elköltözzön a szülői házból.

Tíz kicsi boríték

A regény - amelyből az első kiadás 50 ezer példányát már elkapkodták Írországban - a 30 éves, dublini Hollyról szól, akinek férje, Gerry váratlanul meghal egy agytumor következtében. Holly megtudja, hogy férje tíz borítékot, s azokban meghatározott feladatokat - hagyott hátra, amelyeknek célja, hogy Holly túltegye magát fájdalmán és újra élni kezdjen.

A kritikusok eltérően szóltak a könyvről, s tartalma mellett nem utolsó sorban stílusát sem dicsérték az égig, de meghagyták, hogy ígéretes felvillanások vannak benne.

Az elsőkönyves író pedig azzal reagált minderre, hogy apja nyomdokain haladva képes elviselni a bírálatot, különösen, ha egyetért vele, "szerencsére azonban eddig semmi nem hangzott el, amivel egyetértene".