Hajnalka
-1 °C
15 °C

Átadták az Akadémia Kiadó nívódíjait

2000.11.07. 13:48
Átadták az Akadémia Kiadó által az elmúlt két évben kiadott, szakmailag legjobbnak ítélt kiadványaiért járó Nívódíjakat a Magyar Tudományos Akadémia épületében, kedden. A kiadó több mint negyedszázados hagyománya szerint a nívódíjakat az MTA tudományos osztályok javaslatára ítélik oda évről évre.
A magyar tudomány napja rendezvénysorozatának a keretében megrendezett díjátadáson Bucsi Szabó Zsolt igazgató elmondta, hogy a 172 éves Kiadó felkészült a piaci versenyre, a nyelvészeti-, tudományos könyvek és a folyóiratok sikerrel mutatkoznak be mind a hazai boltokban, mind a Frankfurti Könyvvásárokon. Hozzátette, hogy az elektronizáció területén sem szeretnének lemaradni, ezért a Kiadó honlaján legtöbb kiadványuk megtalálható és online megvásárolható. Az Akadémiai Kiadó jelenleg nyolc nyelven, 47 különböző folyóiratot jelentet meg, valamint 24 nyelven ad ki szótárt.

A Kiadó tulajdonosai
Az Akadémiai Kiadó részvénytársaság formájában működik, többségi tulajdonosa az amszterdami székhelyű Wolters Kluwer csoport, a világ egyik legnagyobb nemzetközi szakkönyvkiadói konszernje. A kisebbségi tulajdonos - 26%-os részesedéssel - a Magyar Tudományos Akadémia.
A Nívódíjakat Marosi Ernő művészettörténész adta át a tizenynyolc tudósnak. Az idén Kiefer Ferenc a háromkötetes Strukturális magyar nyelvtan című kiadvány, Szabó Júlia pedig az 1971-ben indult, eddig 26 kötet felvonultató Művészettörténeti füzetek sorozatának a szerkesztéséért részesült elismerésben.

Kiss Elemér a Matematikai kincsek Bolyai János kéziratos hagyatékából című munkájáért, Balázs Ervin és Dudits Dénes a Molekuláris növénybiológia című összefoglaló megszerkesztéséért kapott díjat.

Fazekas Tamás, Papp Gyula és Tenczer József szívgyógyászati kézikönyvének szerkesztésével, míg Kunszt György és Klein Rudolf a mai amerikai építészet egyik alakja, Peter Eisenman munkásságát bemutató kötettel érdemelte ki a nívódíjat.

Gunda Tamás az antibiotikumok kémiáját ismertető munkájáért, Borhidi Attila a Kuba növényföldrajzáról szóló angol nyelvű elemzéséért, Mészáros Ernő a légkör kémiai folyamatairól ugyancsak angolul írt kötetéért kapott elismerést.

Marx György a XX. században, Magyarországról Nyugatra emigrált tudósokról szóló, A marslakók érkezése című könyv elkészítéséért. Magay Tamás és Országh László a Magyar-angol szótár összeállításáért részesült elismerésben. Az Angol-magyar szótár elkészítésében kettejük mellett Futász Dezső és Kövecses Zoltán is közreműködött.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.