Megnyílt az ország legnagyobb könyvesboltja

2005.03.30. 17:37
Az ötszintes könyvplázában majdnem harmincezer kötet közül válogathatnak, de van kávézó és ingyenes internetelérés is, ráadásul mindez éjfélig.
Magyarország legnagyobb könyváruháza nyílt meg szerdán Budapesten, a Nyugati téren; a pécsi Alexandra Könyváruház Hálózat és Kiadó könyvplázáját Konrád György Kossuth-díjas író avatta fel.

Az ötszintes, 2200 négyzetméter alapterületű könyvesház rendkívüli nyitva tartással, minden nap éjfélig várja a vásárlókat, ezzel a könyvvásárlás egy új, Nyugat-Európában már elterjedt formáját honosítva meg. Az Európában és az Egyesült Államokban egyre sikeresebb könyváruházakban a széles választék mellett kulturális programokkal, kávéházzal, ingyenes internet-eléréssel vagy akár gyermekjátszóházzal várják a vásárlókat, hogy találkozóhellyé változtassák a boltot, ahova nem csak akkor térnek be az emberek, ha egy konkrét könyvet keresnek vagy ajándékot szeretnének vásárolni.


Tekintse meg képeinket!
A tulajdonos Pécsi Direkt Rt. ismertetője szerint a lehető legszélesebb könyvválaszték áll az olvasni vágyók rendelkezésére; tankönyvekből például szinte teljes lesz a kínálat és egyedi választékkal lépnek a közönség elé idegen nyelvű kiadványokból. Az érdeklődők 25-28 ezer könyvcímből tallózhatnak, és nagy választékot kínálnak audio- és videokazettákból, CD-kből, valamint DVD-kből.

A Nyugati téren, a Griff öltönyáruház helyén kialakított könyvesboltban a megnyitó alatt már lehetett vásárolni, de a számítógépes rendszer, a katalógus és a pénztárgépek még nem működtek, az összes szolgáltatás elindulását csak holnap reggelre ígérték a bolt üzemeltetői.

Programok, kiállítások

A könyváruház színes programkínálattal kíván kedvet csinálni az olvasáshoz, zenehallgatáshoz, filmekhez, kiállításokhoz. A pódium rendezvényein a következő hetekben többek között Vámos Miklós beszélget Varró Dániel költővel és Presser Gábor zeneszerzővel, társalgást rendeznek Tolnai Ottó és Parti Nagy Lajos költővel, a meghívottak között van Spiró György, Závada Pál, Kőrösi Zoltán író, Hernádi Judit színésznő és Csányi Vilmos etológus.

Konrád György író az áruház megnyitására írt köszöntőjében úgy fogalmazott: a könyv akkor létezik, ha olvasóra talál.

Mint mondta, egy megbízható, komoly könyváruházban megtalálhatóak a kiváló szerzők mindenkori művei, mert az élő és halott klasszikusoknak állandóan jelen kell lenniük a rangos könyvesboltok polcain. Vágyai könyvesházában a szerzők összejönnek egy asztalnál, hogy természetes környezetükben, az irodalom házában beszélgessenek.

A könyváruház a lépcsőfordulókban folyamatosan két kiállításnak is otthont ad; elsőként Kaiser Ottó művészportréi, valamint a Magyar Plakát Társaság ünnepi tárlata látható a József Attila-emlékév alkalmából.

A magyarországi könyvforgalom 2004-ben tovább bővült; a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének korábbi közlése szerint a kiadók tavaly 58,2 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak, ami kétszázalékos növekedés 2003-hoz képest. Több év után ismét a közoktatási tankönyvek és a nyelvkönyvek kerültek a piac élére 26,4 százalékos részesedéssel.