Ambrus
-7 °C
3 °C

Kegyeskereskedés

2000.12.20. 11:40
Kapcsolódó cikkek (1)
Mr. Winter a munkájának él. Sőt. A munkájában él. Családi élet, barátság, szerelem, mind-mind picinyke kegytárgyboltjának falai és tárgyai közt zajlanak. Az ájtatos légkör azonban álszent kispolgári világot takar, ahol az elfojtott szenvedélyek csak az eksztatikus táncbetétekben mutatkozhatnak meg. A svájci Alias Compagnie estje a szó szoros értelmében vett tánc-színház: a párbeszédes cselekményt (angol-, francia- és spanyoltudás ajánlott!) kiegészítik és ellenpontozzák a szereplők belső világát bemutató táncjelenetek.

A polcokon sorakozó madonnaszobrok között és a plafonról belógó korpuszok árnyékában kedves, de kritikus zsánerképet láthatunk: Mr. Winter, az erkölcsös és szorgalmas boltos vitázik lázadó leánykájával, Barbarával; szigorúan irányítja hallgatag beosztottját, Aiser-t; kedélyesen kvaterkázik a törzsvendéggel; de ellentmondást nem tűrve kihajítja a házaló ügynököt; szerelmes Mrs. Waltersbe, aki szintén vonzódik hozzá - bár kapcsolatuk a jólnevelt boltos-vevő viszony keretein belül marad. A "bájos" felszín alatt rejtőző gyarló emberi vágyak csak szavak nélkül, a táncban nyilvánulhatnak meg: Barbara vergődése, Aiser önmagába forduló szólói és a szerelmesek vad egymasba kapaszkodása mutatja meg valódi énjüket.

Álszent kispolgári erkölcs, kontra elfojtott szenvedélyek: sorozatban gyártott szentképek és freudi tudatalatti. Örökké aktuális, de kissé elcsépelt téma. Az Alias Compagnie előadása remekül mutatja be az anyagias, szenteskedő, saját korlátaikon túllépni nem tudó kisemberek esendőségét. A szereplők egyszerre szánalomra méltóak és szeretni valók. Világuk tökéletlen és gyarló, de működik és bármi történik is, mit sem változik - a bolt minden reggel kinyit, Aiser pakolgat a polcokon, megérkezik a törzsvendég, felolvas az újságból ...

A kegytárgybolt nemcsak a keresztényi értékek kiüresedésének hiteles helyszíne, de profán párhuzamokra is lehetőséget teremt. A madonnának kijáró hódolattal fogadott Mrs. Walters végül életet ad egy gyermeknek -- de sikolyát elnyomja az alkalom szülte tolvaj ordítása, akinek becsípte az ujját a pénztárgép fiókja; Aiser pedig egy lajtorján felfele indul - hogy leporolja Krisztust ...

A brazil származású koreográfus, Guilherme Botelho munkája erősen dél-amerikai hangulatot áraszt: meleg színek, fülbemászó tangók, katolicizmus és Mária-kultusz. És persze mindennek a fonákja. Humoros és vidám jelenetek közé rejtett kritika egy, az érzelmeket a tudatalattiba száműző, anyagias, álszent és őszinte kommunikációra képtelen társadalomról. Szórakoztató, kellemes előadás remek táncosok előadásában, csak az a kérdés, hogy mennyire aktuális és újszerű ez a történet egy mai európai néző számára.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.