Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Elhunyt Artie Shaw dzsesszklarinétos

2004.12.31. 13:01
Kaliforniai otthonában 94 éves korában elhunyt Artie Shaw, világhírű dzsesszklarinétos és zenekarvezető - jelentette be a művész együttesének igazgatója.
Artie Shaw a harmincas-negyven években a legnépszerűbb swingzenészek közé tartozott. Begin the Bengiune nevű zenekarával sorra aratta a sikereket. Olyan zenészekkel muzsikált együtt, mint Benny Goodman, Tommy Dorsey és Glenn Miller.

Zenész, novellista, tejtermelő, producer és feleséggyűjtő

#alt#
Artie Shaw
Arthur Jacob Arshawsky 1910. május 23-án született New Yorkban. Családjában nem volt zenész. Első szaxofonját 13 évesen vásárolta, majd két év múlva átváltott klarinétra. Szólistaként 1936-ban lépett fel először, New Yorkban.

Bár igazából sohasem érdekelte a líra, zenekarában üzleti okokból énekest alkalmazott, mégpedig Billie Holiday-t. Ezzel ő lett az első fehér zenekarvezető, aki fekete énekest foglalkoztatott teljes munkaidőben.

A második világháború idején zenekarával a csendes-óceáni hadszíntéren igyekezett jobb kedvre deríteni az amerikai katonákat.

Shaw 1951-ben kiszállt a zenebizniszből, tejtermelésbe fogott és írni kezdett. Utoljára 1954-ben lépett fel, majd teljesen feladta a zenélést. Több kötetre való novellát írt, végül a filmforgalmazásnál és a producerkedésnél kötött ki.

Klarinétjátéka mellett ismert volt házasságairól is. Nyolcszor nősült, felesége volt többek között Ava Gardner, Lana Turner és Evelyn Keyes.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.