Atomszafari

2005.02.16. 22:23
A Svédországban élő dizájner fotókiállítása leszámol a negédes természetképpel, és megmutatja, felőlünk akár lázálomszerű vörös is lehetne a világ.
Nem szeretjük az állatokat, felőlünk kivághatnák az őserdőket és lebetonozhatnák a szavannát, nem érdekel minket, hogy élnek-e még állatok, vágják a néző arcába Palotai Gábor túlvilági, vörös színben derengő, torzított természetfotói.

#alt# Palotai elnyújtott, photoshoppal megdolgozott printjei mintha egy atomháborút követő szafarin vezetnének végig. A bemutatott világ nem csak a színek és az elfolyó formák miatt szürreális. Életidegen volt már maga az alap is. A fotók a New York-i természettudományi múzeum kitömött állatait és a körülöttük felépített művilágot ábrázolják. A preparátorok szándéka szerint a valóságot bemutató életképek, a heverésző leopárd, a fán ülő majmok és a mélázó bivaly a számítógépen átfolyva átalakulnak azzá, amik valójában: morbid, megfoghatatlan lázálommá.

Az elnyújtott alakok egy ideig interaktív játéknak tűntek, és megpróbáltam olyan szögbe helyezkedni, hogy a perspektívikus rövidülés révén értelmes képpé álljanak össze a vörös-fekete foltok. A fotók azonban nem alakultak át három dimenzióssá, nem fedeztem fel titkos részleteket, minden maradt ugyanolyan zilált és esetleges. A vörös világ megismerhetetlen maradt, bármely irányból közelítettem is.

#alt# A Svédországban élő dizájner leszámol a negédes közhellyel, hogy szeretjük az állatokat, hogy tudjuk, hogyan vadászik az oroszlán, milyen a majmok családi élete és mit csinálnak a zebrák a bokorban. Palotai szerint semmit nem tudunk a természetről, a világszépe-gálák beszédei pedig egy nem létező világot akarnak megmenteni.

Palotai Gábor - AM MU NA HI
Megtekinthető február 20-ig.

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.