Százmilliók egy Delacroix-festményért

2001.06.19. 11:05
Több mint 18 millió frankért, - mintegy hétszáz millió forintért - kelt el egy Delaxroix festmény egy párizsi árverésen, amivel felállított az idei év rekordját. A képért kifizetett összeg volt idén a legmagasabb, amelyet árverésen műtárgyért adtak.
Párizsban 18,28 millió frankot adtak a Drouot cég árverésén hétfőn a "Folyón átgázoló arab lovas" című, 1850 körül készült Delacroix-festményért. A vörös-sárga tónusú, fenyegető hátterű festmény, amelyen egy remek izomzatú ló próbál kiúszni a vízből, Eugene Delacroix egyik sokat emlegetett alkotása.

A kép idősebb Adolphe Moreaunak, a művész 1850-es évekbeli ügynökének és barátjának, illetve családjának gyűjteményéből származik, később egy különleges kollekcióból került elő. A művet eredetileg 15-20 millió frankra értékelték, s az érte kifizetett összeg volt idén a legmagasabb, amelyet árverésen műtárgyért adtak.

Ugyanezen az aukción 2,215 millió frankot adtak Étienne Dinet (1861-1929) "A lagváti pálmaliget madártávlatból" című képéért, s ez jócskán meghaladta a várakozásokat, mivel eredetileg csupán 300-400 ezer frankra becsülték. Dinet-nek még egyetlen képéért sem fizettek ennyit.

Ugyancsak kikiáltási árának kétszereséért kelt el Antonio Rivas 1840 körül született, "Hárem" című olajfestménye, míg Fabius Brest "Az At-Meidan tér Konstantinápolyban" című munkáját 941 ezer frankért vásárolták meg. A keleti témájú képekből rendezett árverés összbevétele 33,5 millió frank volt.