Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Százmilliók egy Delacroix-festményért

2001.06.19. 11:05
Több mint 18 millió frankért, - mintegy hétszáz millió forintért - kelt el egy Delaxroix festmény egy párizsi árverésen, amivel felállított az idei év rekordját. A képért kifizetett összeg volt idén a legmagasabb, amelyet árverésen műtárgyért adtak.
Párizsban 18,28 millió frankot adtak a Drouot cég árverésén hétfőn a "Folyón átgázoló arab lovas" című, 1850 körül készült Delacroix-festményért. A vörös-sárga tónusú, fenyegető hátterű festmény, amelyen egy remek izomzatú ló próbál kiúszni a vízből, Eugene Delacroix egyik sokat emlegetett alkotása.

A kép idősebb Adolphe Moreaunak, a művész 1850-es évekbeli ügynökének és barátjának, illetve családjának gyűjteményéből származik, később egy különleges kollekcióból került elő. A művet eredetileg 15-20 millió frankra értékelték, s az érte kifizetett összeg volt idén a legmagasabb, amelyet árverésen műtárgyért adtak.

Ugyanezen az aukción 2,215 millió frankot adtak Étienne Dinet (1861-1929) "A lagváti pálmaliget madártávlatból" című képéért, s ez jócskán meghaladta a várakozásokat, mivel eredetileg csupán 300-400 ezer frankra becsülték. Dinet-nek még egyetlen képéért sem fizettek ennyit.

Ugyancsak kikiáltási árának kétszereséért kelt el Antonio Rivas 1840 körül született, "Hárem" című olajfestménye, míg Fabius Brest "Az At-Meidan tér Konstantinápolyban" című munkáját 941 ezer frankért vásárolták meg. A keleti témájú képekből rendezett árverés összbevétele 33,5 millió frank volt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.