Gyöngyi
2 °C
13 °C

Aukciók: Milliós karácsonyi ajándékok

2001.12.04. 15:39
A karácsonyi őrület rányomja bélyegét a galériák világára is. Ilyenkor nemcsak a gyűjtők, befektetők vásárolnak. A decemberi aukciókon alaposan felnyomják az árakat azok a licitálók, akik "csak" valami különlegeset szeretnének tenni a fa alá.
Hatmillió egy lámpáért

Közel kétszáz tételt kínáltak a Mű-Terem Galéria múlt heti aukcióján. A névsor parádés volt, éppen ezért majdnem teltházzal indult a Kongresszusi Központi aukció. A legnagyobb érdeklődést Szinyei Merse Pál alkotása váltotta ki, ám sokan csodálkoztak azon is, milyen magas a kikiáltási ára annak az amerikai Tiffany-lámpának, amely szakértők szerint 6.5 millió forintot ér.

Elkelt a Női Hortobágy

A Blitz Galéria jól tette, hogy beköltözött a MEO-ba, az első kortárs műveket is befogadó "múzeumba". Ezzel a húzással olyan közönséghez is eljuthattak múlt heti aukciójukon, akik eddig ugyan kiállításokra jártak, de árverésekre soha. Mindez jótékony hatással volt a vásárlásokra is. Többen és drágábban vettek képeket, mint az eddigi árveréseken.

A kétszáz hazai képzőművészt felvonultató kollekció olyan sztárokat is tartalmazott, mint például Bak Imre, Ef Zámbó István, Nádler István, Hencze Tamás, Barcsay Jenő, Fehér László. Az árverés egyik legkülönlegesebb darabja SI-LA-GI "munkája" volt, akinek nem egy kész festményét árverezték, hanem csak elismervényt arról, hogy SI-LA-GI egy egésznapot úgy tölt el, ahogy azt a "vásárlója" szeretné.

A Blitz Galéria már korábban is felvállalta, hogy a főiskoláról most kikerült, éppen ezért még nem ismert festők képeit is árverésre bocsátja. Ilyen volt most például Németh Hajni, és Iski Kocsis Tibor egy-egy képe.

Az aukció két legértékesebb tételét húszmillió feletti áron vásárolták meg. Paál László Hazafelé című tájképe 26, Patkó Károly Ádám és Évája 28 millióért kelt el. A kortársak képei azonban nem voltak ilyen kelendőek. A képek egyharmadára egyáltalán nem licitált senki, furcsa módon a külföldön is népszerű konstruktivistáink (Hencze Tamás, Bak Imre) képei nem keltek el, holott más aukciókon alkotásaikért komoly verseny zajlik. Ugyanakkor a kurrensek Wahorn András, Ef Zámbó István képei voltak. Az amerikában élő Wahorn Szex, szerelem kékben című képéért 600 ezret, míg a szentendrei Ef Zámbó "Öcsi" Női Hortobágy című művéért 850 ezret fizetettek.

Munkácsy 15 millióért

A hétvégén a Nagyházi Galériában is nagyüzem volt. Itt három napig tartott a több mint 480 tétel aukciója. A tulajdonosok fáradozása nem volt hiába, hiszen ötvennél is több kép kelt el egymillió feletti áron. Így például 8.5 millióért vitték el azt a XVIII. századi festményt, amely a híres Canelotto stílusában készült. De elkelt Szinyei csendélete 5 millióért, és Rippl-Rónai pasztellját is 4.8 milliónál ütötték le az árverezők.

Aki még nem tudja, hogy milyen festményt vegyen karácsonyra, annak sem kell félnie, hiszen nem maradt le semmiről. A Kieselbach Galéria évzáró festményárverésén "múzeumba illő" festmények kerülnek kalapács alá. Tízmillióról indul majd Matis-Teutsch János képe, amelyet korábban a Nemzeti Galériában is kiállítottak. Ma is a Nemzeti Galéria tulajdona Munkácsy Mihály Köpülő Asszony című képe, amelynek egyik változata 15 millióról indul ugyanezen az árverésen.

Akinek kevésbé vastag a pénztárcája, az is találhat magának valót. Ámos, Vaszary, Gulácsy, Derkovits grafikái akár két-háromszázezerért is megvásárolhatók, amelyek ezen az áron jó befektetésnek bizonyulhatnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.