Aukciók: Milliós karácsonyi ajándékok

2001.12.04. 15:39
A karácsonyi őrület rányomja bélyegét a galériák világára is. Ilyenkor nemcsak a gyűjtők, befektetők vásárolnak. A decemberi aukciókon alaposan felnyomják az árakat azok a licitálók, akik "csak" valami különlegeset szeretnének tenni a fa alá.
Hatmillió egy lámpáért

Közel kétszáz tételt kínáltak a Mű-Terem Galéria múlt heti aukcióján. A névsor parádés volt, éppen ezért majdnem teltházzal indult a Kongresszusi Központi aukció. A legnagyobb érdeklődést Szinyei Merse Pál alkotása váltotta ki, ám sokan csodálkoztak azon is, milyen magas a kikiáltási ára annak az amerikai Tiffany-lámpának, amely szakértők szerint 6.5 millió forintot ér.

Elkelt a Női Hortobágy

A Blitz Galéria jól tette, hogy beköltözött a MEO-ba, az első kortárs műveket is befogadó "múzeumba". Ezzel a húzással olyan közönséghez is eljuthattak múlt heti aukciójukon, akik eddig ugyan kiállításokra jártak, de árverésekre soha. Mindez jótékony hatással volt a vásárlásokra is. Többen és drágábban vettek képeket, mint az eddigi árveréseken.

A kétszáz hazai képzőművészt felvonultató kollekció olyan sztárokat is tartalmazott, mint például Bak Imre, Ef Zámbó István, Nádler István, Hencze Tamás, Barcsay Jenő, Fehér László. Az árverés egyik legkülönlegesebb darabja SI-LA-GI "munkája" volt, akinek nem egy kész festményét árverezték, hanem csak elismervényt arról, hogy SI-LA-GI egy egésznapot úgy tölt el, ahogy azt a "vásárlója" szeretné.

A Blitz Galéria már korábban is felvállalta, hogy a főiskoláról most kikerült, éppen ezért még nem ismert festők képeit is árverésre bocsátja. Ilyen volt most például Németh Hajni, és Iski Kocsis Tibor egy-egy képe.

Az aukció két legértékesebb tételét húszmillió feletti áron vásárolták meg. Paál László Hazafelé című tájképe 26, Patkó Károly Ádám és Évája 28 millióért kelt el. A kortársak képei azonban nem voltak ilyen kelendőek. A képek egyharmadára egyáltalán nem licitált senki, furcsa módon a külföldön is népszerű konstruktivistáink (Hencze Tamás, Bak Imre) képei nem keltek el, holott más aukciókon alkotásaikért komoly verseny zajlik. Ugyanakkor a kurrensek Wahorn András, Ef Zámbó István képei voltak. Az amerikában élő Wahorn Szex, szerelem kékben című képéért 600 ezret, míg a szentendrei Ef Zámbó "Öcsi" Női Hortobágy című művéért 850 ezret fizetettek.

Munkácsy 15 millióért

A hétvégén a Nagyházi Galériában is nagyüzem volt. Itt három napig tartott a több mint 480 tétel aukciója. A tulajdonosok fáradozása nem volt hiába, hiszen ötvennél is több kép kelt el egymillió feletti áron. Így például 8.5 millióért vitték el azt a XVIII. századi festményt, amely a híres Canelotto stílusában készült. De elkelt Szinyei csendélete 5 millióért, és Rippl-Rónai pasztellját is 4.8 milliónál ütötték le az árverezők.

Aki még nem tudja, hogy milyen festményt vegyen karácsonyra, annak sem kell félnie, hiszen nem maradt le semmiről. A Kieselbach Galéria évzáró festményárverésén "múzeumba illő" festmények kerülnek kalapács alá. Tízmillióról indul majd Matis-Teutsch János képe, amelyet korábban a Nemzeti Galériában is kiállítottak. Ma is a Nemzeti Galéria tulajdona Munkácsy Mihály Köpülő Asszony című képe, amelynek egyik változata 15 millióról indul ugyanezen az árverésen.

Akinek kevésbé vastag a pénztárcája, az is találhat magának valót. Ámos, Vaszary, Gulácsy, Derkovits grafikái akár két-háromszázezerért is megvásárolhatók, amelyek ezen az áron jó befektetésnek bizonyulhatnak.