Andy Warhol ma lenne 75 éves

2003.08.06. 16:10
Andy Warhol ma lenne 75 éves. A popkultúra ikonja több, mint tizenöt percre vonta magára az egész világ figyelmét.
Warhol 1928. augusztus 6-án született, egy szlovák bevándorló család gyermekeként. Eredeti neve Andrew Warhola volt, amit 21 évesen változtatott Andy Warholra, amikor Manhattanbe költözött.

Pop art

Az 1960-as évek pop art mozgalmának egyik kulcsfigurája volt; a Campbell- féle leveskonzerv-dobozról készült híres sorozata, valamint Jacqueline Kennedyről, Mao Ce-tungról, Elvisről, Leninről és Marilyn Monroe-ról selyemszitanyomásos technikával készült portréi a művészeti alkotások más dimenzióit nyitották meg. Warhol a XX. század második felének alkotóit is megihlette, fő kiindulópontjuknak, és a művészetükre a leginkább hatással levő művésznek tekintették.

A popkultúrát beemelte a magas művészetbe, a hétköznapi tárgyak és a konzumtermékek is alkotásokká váltak. A Coca Cola üvegein keresztül eljutott a konzervdobozok csodálatos művészi világába. Kamerával tapasztalta meg a világot, és közben felvette az emberek minden rezülését. Híresek Dennis Hopperről és Salvador Daliról készült felvételei.

Unalmas filmek

Filmjei is ugyanolyan furcsák, mint egész művészete. Alkotásaiban az ismétlődés, az állandóság és az unalom szentháromsága uralkodik; egyik filmjében például az Empire State Buildinget vette a kamera órákig, egy másikban - az Evésben - pedig a főszereplő egyetlen gombát eszik egy órán keresztül.

Andy Warhol a popkultúra ikonikus figurája volt, 1987-ben halt meg egy orvosi műhiba következtében, egy rutin epeműtét közben.

Nálunk Andy Warhol-kiállítás Sárospatakon lesz augusztusban a Zempléni Művészeti Napok keretében (aug.17-e és 24-e között) ahol a szlovák mezőlaborci múzeum gyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők.