Hetvenöt éves Babar, az elefánt

2006.04.27. 15:24
1931-ben jelent meg a zöld öltönyös elefántkirály történetének első kötete; a Babar-könyveket azóta világszerte 27 nyelvre fordították le. A francia posta emlékbélyeggel tiszteleg a közkedvelt ormányos előtt.

Hetvenöt éves lett Babar, az elefánt, a népszerű rajzfilm- és mesekönyvhős. Babar, az árva kiselefánt történetét, aki az emberekkel él, majd visszatér az őserdőbe, és az ormányosok királya lesz, Cécile Burnhoff találta ki esti meseként gyermekeinek.

Férje, a festőművész Jean de Burnhoff lerajzolta Babart, a világhírű mesefigura így családi koprodukcióban született meg. 1931-ben jelent meg Babar kalandjainak első kötete, amelyet 1937-ig még hat folytatás követett, ezek összesen négymillió példányban fogytak el. Babar történeteit azóta 27 nyelvre fordították le, és rajzfilmsorozat, iletve egész estés rajzfilm is készült belőle. Angol nyelven, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban 1933-tól jelentek meg a könyvek.

Elefántjóga

A történet szerint Babar az elefántkirály fia, de vadászok megölik az édesanyját, és Franciaországba, Párizsba kerül, ahol az Idős Hölgy neveli fel őt. Mikor az előző király meghal, visszatér Afrikába, és elfoglalja helyét a trónon. Az elefántokat megismerteti a nyugati civilizációval és az öltönyviseléssel, illetve különböző kalandokba keveredik, például meglátogatja a Mikulást vagy háborúba száll az orrszarvúkkal.

Jean de Brunhoff korán, 37 évesen halt meg 1937-ben. Fia, Laurent de Brunhoff 1946-tól folytatta a sorozatot. Az Egyesült Államokban aktuális könyvsiker Laurent de Brunhoff Babar elefántjógája című könyve, amiből eddig több mint százezer példány fogyott.

A francia Hachette kiadó a hetvenötödik születésnapot régebbi Babar-kötetek újrakiadásával ünnepli, a francia posta pedig 17 millió példányban emlékbélyeget ad ki a népszerű elefánt tiszteletére.