Lemond a Csiky Gergely Színház Kossuth-díjas igazgatója

2006.08.28. 10:57
Babarczy László közel harminc éve vezeti a kaposvári Csiky Gergely Színházat.

Babarczy László, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója hamarosan távozik posztjáról. A Kossuth-díjas rendező önszántából mond le, számolt be egy MTI-nek adott interjújában.

Babarczy László igazgatói székéről legutóbb két éve cikkezett a sajtó, amikor a városi képviselők egy része mást szeretett volna látni a direktori székben. Az igazgató akkor úgy nyilatkozott: "Harminc év munka után mint egy gyanús, svihák stricit kezelt a képviselők egy része. Megdöbbentő volt, hogy az ötvenes éveket idéző politikai csata zajlott a fejem fölött. Odáig züllött az ország, hogy úgy politizálnak, mint a Rákosi-rendszerben. Már semmilyen érték nem létezik, semmilyen tisztelet, csak a politikai cél."

Az igazgató akkor megtartotta pozícióját. Most úgy indokolta távozását: "Kicsit elfáradtam, hiszen hatvanöt éves vagyok. Nem volt ebben semmiféle kényszerítő körülmény, én éreztem úgy, hogy már nem tudom vállalni az igazgatást."

A távozásra készülő igazgató rektor-helyettes a színházi egyetemen, igazgatja a kaposvári teátrumot, más színházakban is rendez, és vezeti a színházi tanszéket a Kaposvári Egyetemen.

Babarczy 1973-tól tagja, 1974-től főrendezője, 1978-tól pedig az igazgatója a kaposvári színháznak. Nála dolgoztak olyan neves színészek, rendezők, mint Jordán Tamás, Lázár Kati, a Pogány Judit-Koltai Róbert házaspár, Helyei László, Kulka János, Lukáts Andor, Molnár Piroska, Bezerédi Zoltán és Spindler Béla.

Az MTI-nek nyilatkozott a Thália kaposvári színházának rekonstrukciójáról is. "A tervek már megvannak. Mintegy hárommilliárd forintba kerül a munka, s vélhetően meg is nyerhetjük a pályázatot, ám azt, hogy mikor kezdődik el a rekonstrukció, nem tudom. Talán két év múlva."