Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Bojkottot hirdettek a Wagnert játszó karmester ellen

2001.07.25. 12:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Kulturális persona non gratának nyilvánította Daniel Barenboim világhírű karmestert az izraeli parlament oktatási és kulturális bizottsága. A szokatlan bojkotthatározatot annak kapcsán hozta a bizottság négy konzervatív tagja, hogy a karmester július 7-ei jeruzsálemi koncertjén Wagner-művet vezényelt a Berlin Staatskapelle zenekarnak. Barenboim nem léphet fel Izraelben, míg bocsánatot nem kér a történtekért.
Barenboim több évtizedes tabut tört meg, amikor július 7-én, a Jeruzsálemi Kongresszusi Központban adott koncert végén elvezényelte a közismerten antiszemita, 19. századi német zeneszerző Trisztán és Izolda című operájának nyitányát. Bár a karmester csak a ráadásban vette elő a művet, és figyelmeztette szándékáról a közönséget, sokan így is hangos füttyszóval fejezték ki nemtetszésüket, többen a darab alatt elhagyták a koncerttermet. A példa nélküli eset nagy visszhangot váltott ki az izraeli közéletben: a politikai éltől sem mentes vitába civil szervezetek, művészek is beszálltak.

Daniel Barenboim
A Knesszet oktatási és kulturális bizottsága kedden foglalkozott az üggyel. A grémium négy konzervatív tagja - ellenzéki képviselők távollétében - elfogadott egy hatpontos határozatot, melyben elmarasztalták a fesztiválszervezőket, és elítélték Barenboim "demokráciaellenes és erőszakos" tettét. (Politikusok és holokauszt-túlélők kérésének eleget téve a karmester korábban ígéretet tett arra, hogy nem játssza Hitler kedvenc zeneszerzőjének művét a fesztiválon.)

A határozat, melyet Zevulun Orlev bizottsági elnök, a Nemzeti Vallás Párt tagja hozott kedden nyilvánosságra, 'kulturális persona non gratának' nyilvánítja a karmestert, amíg nem kér bocsánatot a történtekért. A dokumentum megemlíti, hogy a közönség soraiban ülő vezető politikusok közül többen passzív jelenlétükkel támogatták az előadást.

- Ez a határozat nem egyezik a szabadság és kreativitás elvével. Nem látom igazoltnak a döntés jogosságát, főleg annak a tükrében, amit Barenboim az izraeli kultúráért tett - nyilatkozta Colette Avital, a bizottság munkapárti tagja, aki - bár ellenezte a döntést - még a szavazás előtt elhagyta a helyiséget. A Holokauszt-túlélők Központja és a Simon Wiesenthal Központ üdvözölte a határozatot.

A Wagner-botrány kapcsán izraeli lapok megemlítik, hogy az 58 éves Barenboim, aki a Berlini Staatsoper és egyben a Chicagói Szimfonikusok igazgatója is, Németországban közös zsidó-arab zenei programokat szervez, illetve könyvet ír Edward Said nemzeti érzelmű palesztin szerzővel közösen.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.