Ötről hatra lép a Bárka

2002.05.29. 15:29
A Bárka Színház május 27-én megtartotta jubileumi, ötödik évének záró sajtótájékoztatóját, amelyen az idei eredményekről és a következő évad terveiről esett szó.
A színház igazgatásával 2002 januárjában újabb öt évre Csányi Jánost, az eddigi igazgatót bízták meg. A 2001-2002-es évad után - amiben fontos szerepet kapott a kortárs szöveg, és az azzal való munka (Mackenzie: Előhívás; Egressy: Kék, kék, kék; Mohácsi-testvérek-Társulat: Vészmadár; Spiró: Fogadó a Nagy Kátyúhoz) - a színház a klasszikus szövegre helyezi a hangsúlyt.

Még a nyáron, augusztusban bemutatásra kerül Molnár Ferenc száz éve írt regényének, a Pál utcai fiúknak szabadtéri feldolgozása az Orczy-kertben, Vidovszky György rendezésében. 2002. november elején Csányi János rendezésében bemutatják Shakespeare Rómeó és Júlia című előadását, új fordításban, márciusban Moliére Fösvényét Bocsárdi László viszi színpadra, májusban pedig Csehov Három nővére lép színpadra, Catalina Buzoianu rendezésében. Emellett októberben sor kerül Cseh Tamás és Bereményi Géza Frontátvonulás című estjére, és decemberben hallhatók lesznek a legfrissebb szerzemények, az est címe Új dalok.

Czajlik József, aki szeptembertől a Bárka állandó rendezője lesz, 2003 januárjában viszi színpadra Kiss Csaba Hamlet hazatér című új darabját. Februárban Bérczes László a Hazatérés után egy újabb Pinter-darabot, a Holdfényt rendezi, majd júniusban a Bárka és a Közép-Európai Táncszínház közös mozgásszínházi bemutatójára kerül sor, Horváth Csaba rendezésében. Az előző évadból repertoáron marad Mrozek: Mulatság, Mackenzie: Előhívás, Pinter: Hazatérés, Pirandello: Hat szereplő szerzőt keres és Spiró: Fogadó a Nagy Kátyúhoz című előadása.

A társulatban is lesz némi változás. Balázs Zoltán, Czintos József, Cseh Tamás, Csoma Judit, Gazsó György, Kardos Róbert, Kovács Lajos, Spolarics Andrea, Szabó Márta, Szikszai Rémusz és Varga Gabriella mellé 2002 szeptemberétől leszerződik Gados Béla, Kovács Vanda, Lucskay Róbert és Vincze Emőke.

A tavaly Gödöllőről "átmentett" Stúdiószínházi Műhelyek Fesztiváljának idén is a Bárka Színház ad otthont, Kapuszta Katalin szervezésében. Szintén itt szerveződik újra az Egyetemi Színpad, melynek első programja, a Menzel-est áprilisban számos érdeklődőt vonzott. A jövőben színházi előadások, irodalmi estek, koncertek, beszélgetések, kultúrpolitikai, valamint közéleti vitaműsorok szervezését tervezi a Bárka, hogy az egyetemista, főiskolás kulturális élet újra fölélénkülhessen.

A nyár folyamán a színház Bárka-kikötő néven képviselteti magát a Művészetek Völgyében is. Július 26. és augusztus 4. között a rendezvénysorozatba első évben bekapcsolódó Pulán egyfajta Bárkafalu jön majd létre.

A színház a következő évadban Új Sanzonok címmel egy kortárs művészeket összehozó programsorozatot indít, amelyben 21 élvonalbeli kortárs magyar költő kiválasztott versére 16 kortárs zeneszerző komponál zenét, az így megszülető sanzonokat pedig 14 fiatal színművész fogja előadni.

Természetesen továbbra is megjelenik a Hajónapló című színházi folyóirat, negyedik alkalommal alakul új szakírói, kritikusi műhely Bérczes László és Nánay István szervezésében, valamint a régebbi évek mintájára egy drámaírói műhely is megkezdi munkáját. A színház hosszú távú terve, hogy közelebb hozza egymáshoz a Közép- és Kelet-európai fiatal színházakat, hogy a későbbiekben egyfajta nemzetközi együttműködés alakulhasson ki.

Újdonság még, hogy szeptembertől Szabadbérlet néven egy új jegykonstrukció készül, ami három szabadon választott előadás megtekintésére jogosít, melynek időpontját tetszőlegesen választhatja meg a néző az évad programjából. Jegyrendelésre interneten is van már lehetőség a www.barka.hu oldalon.