Cserkészek, kifelé!

2001.09.28. 15:23
Ötödik születésnapját ünnepli a péntek délután kaput nyitott budapesti Erotika Kiállítás, a megbízható hírek szerint világszínvonalú termékeket is produkáló magyar erotika- és pornóipar legjelentősebb hazai szemléje-eseménye.
Az eddigi évek során a nyugat-európai átlagnál állítólag prűdebb hazai közízlés dacára végig telt házzal futó kiállítás idén nagyobb négyzetméterszámmal, és még több kiállítóval az SAP-csarnok teljes területét belakva startolt, kielégítendő (értik, ugye) a robbanásszerűen növekvő igényeket. A kemény és még keményebb erotika ugyanis az utolsó években - van, aki ezt nem vette észre? - robbanás-gyorsasággal hasít bele a mainstream tömegkultúra legközepébe. E folyamat nyomai körülvesznek bennünket - a szomszéd, aki néhány éve még óvatosan Magyar Hírlapba (ez volt a legnagyobb méretű napilap, emlékszünk?) csomagoltatta mindennapi betevő pornómagazinját, ma öntudatosan nyomul negyed-fél órával a meghirdetett kezdés előtt a helyszínre, a legnagyobb sztárokat pedig (Couvet kisasszonyt például) számszerűen bizonyíthatóan több alkalommal hívják talk-showba a kereskedelmi rádiók és televíziók, mint például Torgyán Józsefet.

A nyitásra várakozó közönség az arcokból és az öltözködésből egyértelműen detektálhatóan maga a középosztály, sehol egy maffiózó, sehol egy szekrényméretű verőember, a műfaj konszolidációja sikeresen lezárult. (Tájékozatlan eltévedteknek talán még azt is be lehetne adni, hogy nagygenerációs reunion-koncert készülődik odabenn - a színházi világtalálkozó mondjuk már túl erős lenne.) Az utolsó percek - csakúgy, mint a BNV-n - itt is lázas árumozgatással telnek, bálákban érkeznek még a videokazetták, segédeszközök, fehérneműk, a serénykedők szintén kedves arcú fiatal fiúk és lányok.

Odabent aztán feltárul minden, mi szem-szájnak ingere, mondhatnánk kissé gusztustalanul, ám az esemény nem ezt érdemli, a tálalással és a hangulattal ugyanis semmi probléma nincsen, előzékeny, kedves személyzetet találunk minden standon, a kínált termék- és szolgáltatáspaletta pedig tartalmaz mindent, ami a kultúra mai állása szerint elfogadható - cserkészcsapatokat azért természetesen ne vezényeljünk a környékre szervezett formában.

A dolog egyébként nemcsak kiállítás, hanem főleg vásár - a több színpadon zajló élő műsorfolyamon kívül - híres és kevésbé híres lányok vetkőznek sorban (illetve időnként mást is csinálnak) - a kereskedők hatalmas mennyiségű megvásárolható árut prezentálnak a publikum irányába sokszor azonnali pénztárcanyitást eredményező kedvezményekkel. A kirakatokban tényleg minden van, illetve tényleg szinte minden, leszámítva az azon szexuális eltévelyedésekkel kapcsolatos dolgokat, amelyekre hivatkozva szerették volna elűzni homofób polgártársaink az idei Sziget előtt a Szivárvány- majd Magic Mirror-sátor szervezőit a hiperérzékeny, túltoleráns és megtéveszhető ifjúság környékéről.

Hiányérzet azért marad az emberben: eredeti ötlet, az bizony túl kevés van, még mindig. A program extenzív fázisában van láthatóan, minden még nagyobb, még több, de a látogató alapvetően ugyanazt kapja, mint eddig, pedig. A témába beleférhetne a meglepetés, a meghökkentés, a dráma, a nevetés - bármi, ami kizökkent és odafigyelésre késztet, a kiállítók és a szervezők kereskedelmi érdeke innentől már ezt diktálná. A falak már áttörve, a piaci szereplők száma egyre nő, tessék hát szórakoztatni bennünket, különben ezt a játékot is megunjuk.

A kiállítás oldala a www.erotikakiallitas.hu címen érhető el. Ez egy oldszkúlosan kezdetleges honlap, kiviteléhez képest viszont meglepően informatív, sok-sok képpel, és minden szükséges tudnivalóval - érdemes lenne hát előbb-utóbb rendbehozatni egy webhez értő szakemberrel.