Terrorra emlékeztet Európa legmagasabb lakóépülete

2008.05.08. 12:12
Évi ötmillió turista kedvelt spanyol üdülőhelyén 200 méteres lakóépület épül .

A hétvégén kezdték el Európa legmagasabb lakóépületének építését. A vörösre sült angol turisták kedvelt spanyolországi üdülőhelyén, Benidormban épülő toronyház 52 emeletével 200 méter magas lesz. A 2010-ben elkészülő megalakóház két toronyból áll, amelyek egymás felé fordított egyesekre emlékeztetnek. A tornyokat egy megfordított gyémántra emlékeztető forma köti majd össze a 44. emelet magasságától.

A Residencial in Tempo nevű épület szemből M betűre is emlékeztet, amely a már ismertetett két darab egyessel állítólag a 2004 március 11-i madridi terrortámadás áldozataira előtti tisztelgésként értelmezendő.

Hogy a véres merénylet hogyan illeszkedik majd a tömegturizmus bölcsőjeként közismert, évi ötmillió turistával sújtott Benidorm hangulatához, az egyelőre nem ismert. A két torony közé mindenesetre lebegő sirályszobrokat is kifeszítenek.

A 45 millió eurós beruházás tervezőjének Roberto Perez-Guerrasnak ez már a negyedik benidormi felhőkarcolója. "Az elképesztően jó minőségű acélnak és egyéb anyagoknak köszönhetően egyre magasabb épületeket emelhetünk" - lelkendezett a legmagasabb épülete kapcsán.

Az épület 268 lakásának 40 százalékát már eladták, nagyjából 1,5 millió forintos négyzetméteráron.

Benidormban egyébként legfeljebb furcsa formájával tűnik majd ki a felhőkarcoló. Az üdülőgettóban ugyanis magasépületek tömegei állnak a parton. Itt húzták fel Európa legmagasabb hoteljét, a 186 méter magas (antennákkal 210 méteres) Gran Hotel Balit 2002-ben.

A felhőkarcolókat az ötvenes évek óta tartó turizmus honosította meg az angol munkások kedvelt üdülőhelyén. A magasépületek ugyanis kevesebb helyet foglalnak el a homokos partból, és ráadásul minden gyári munkásnak, bolti eladónak és ügyfélszolgálatosnak jut a tengeri panorámából.

Az, hogy hotel helyett most lakóingatlant építettek az új trendet jelzi. Benidorm nyári célpontból egész évben működő pihenőhellyé válna. A Residencial in Tempo 2010-re készül el.