Képeket lopott be a múzeumokba

2005.03.28. 14:36
Egy brit grafittiművész saját háborúellenes képeit csempészte be több New York-i múzeumba. A biztonsági személyzetnek nem tűnt fel az akció.
A múzeumi riasztóberendezés nem érzékelte, és az őröknek sem tűnt fel egy - magát csak Banksy névvel jelölő - brit grafittiművész garázdálkodása a New York-i Modern Művészetek Múzeumában és három másik kiállítási létesítményben.

Banksy nem ellopott, hanem belopott képeket a tekintélyes intézményekbe március 13-án, és ezt csak húsvétra, telefonon árulta el a Reutersnak, akkor, amikor már visszatért a brit szigetekre.

A 200 millió dolláros költséggel felújított Modern Művészetek Múzeumában egy lejárt szavatosságú paradicsomkonzervet ábrázoló művét akasztotta a falra - a személyzet csak három nap múlva fedezte fel az illetéktelen műremeket.

Ugyanazon a napon a Brooklyn Museumba is "beállította" egy másik művét, egy 61x46 centiméteres festményt, amelyen egy brit katonatiszt látható gyarmati egyenruhában, egyik kezében festékszóróval, háttérben pedig háborúellenes feliratokkal.

A harmadik "betörés" színhelye az amerikai természetrajzi múzeum volt, itt üvegdobozban cserebogarat helyezett el, testére erősített vadászrepülőgép-szárnyakkal és azok alatt rakétákkal, amivel nyilatkozata szerint szintén háborúellenes érzéseit kívánta kifejezésre juttatni. Hasonló mondanivalója volt a Metropolitan Museum of Artban kiakasztott képének, amely gázálarcos nőt ábrázolt.

Az utóbbit fedezték fel a leghamarabb, már másnap levették a falról, a másik három műalkotásban viszont napokig gyönyörködhettek a látogatók.

Banksy igazi nevét nem árulta el, azt azonban elmondta, hogy többen hajtották végre a műveletet. Társai hangos viselkedéssel terelték el az őrök figyelmét - és mellesleg videón is megörökítették, amint a művész elhelyezte a múzeumi falakon képeit.