Forgács Péter állíthat ki a 2009-es Velencei Képzőművészeti Biennálén

2008.10.16. 11:23
Forgács Péter videoinstallációját állítják ki 2009-ben a velencei biennále magyar pavilonjában. Az aktuális társadalmi problémákra reflektáló munka kurátora Rényi András művészettörténész.

Rényi András művészettörténész, az Index kulturális rovatának egykori rovatvezetője nyert Forgács Péter Col tempo (Idővel) című munkájával a 2009-es Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále kurátori megbízatására kiírt pályázaton.

A magyar pavilon tárlatának megrendezéséért nyolcan versengtek, a nyertes Rényi András és Forgács Péter nevét szerdán este megerősítette Petrányi Zsolt, a Műcsarnok ügyvezető igazgatója, a Velencei Biennále nemzeti biztosa.

A Col tempo-t tartotta a zsűri a pályázatok közül a megvalósításra legalkalmasabbnak. A történeti képi dokumentumokat felhasználó videó-installáció vizuális hatásában figyelemfelkeltő, egyetemes és ugyanakkor aktuális társadalmi problémákra reflektál - mondta Petrányi Zsolt. A zsűri véleménye az volt - tette hozzá a nemzeti biztos -, hogy ez a munka használja ki leginkább a magyar pavilon térbeli adottságait, az épület belső terének karakterét. A tervezett kiállítás fontos állomása lehet a jövőre centenáriumát ünneplő velencei magyar jelenlétnek és Forgács Péter nemzetközi elismerésekkel övezett pályájának.

Rényi András művészettörténész, esztéta a modernitás és a posztmodernitás kérdéskörét vizsgálja tanulmányaiban. A kortárs magyar képzőművészek közül nagy elemzéseket közölt Kondor Béla, Bódy Gábor, Jovánovics György és El Kazovszkij műveiről. Forgács Péter médiaművész, független filmes a Dunai Exodus készítője, 2007-ben a hollandiai Erasmus Prize kitüntetettje 1978 óta több mint 30 filmet készített. Videó-installációit az 1990-es években a legnevesebb európai múzeumok és galériák mutatták be. Nádas Péter könyvéből készített Saját halál című filmje a kísérleti film kategóriában elnyerte a fődíjat 2008-ban, a Budapesti Filmszemlén.