Hajléktalan Jack Kerouac örököse?

2003.02.18. 16:09
Az Úton írójának egyetlen élő vérrokona szerint végrendelethamisítók semmizték ki örökségéből.
Paul Blake
Az amerikai beat irodalom legendás alakja Jack Kerouac egyetlen élő vérszerinti rokona Paul Blake. Egy sacramentói roncstelepen él egy fehér és rozsdaszínű Dodge pickup kétszemélyes vezetőfülkéjében. Az 54 éves férfi Kerouac húszmillió dollárt érő örökségének harmadára tarthat igényt, ha sikerül bebizonyítania, hogy Kerouac anyjának 1973-as végrendelete hamis.

Elírta saját nevét

Blake egy floridai bíróságon perel - ügyvédje Bill Wagner a New York Postnak elmondta: egy irásszakértő szerint a "Gabrielle Kerouac" aláírást ráhamisították a végrendeletre.

"Ha mégis ő írta alá, rosszul betűzte ki saját nevét; - mondta Wagner - A kézjegy nagyon erős tollnyomással készült, szemtanúk szerint azonban a hölgy nem sokkal korábban agyvérzést szenvedett, és nagyon gyenge volt."

A hagyaték kezelője, John Sampas szerint ellenfelei azt állítják, hogy Kerouac harmadik felesége Stella Sampas követte el a hamisítást. Sampas ugyanakkor rágalmazással vádolja Blake-éket.

Az eltűnt levél

Blake-et egyébként 1995-ben kutatták fel, egy hagyatéki per kapcsán, amelyet Kerouac kitagadott lánya, Jan indított.

Jack Kerouac
Blake, aki nemrég gyógyult ki alkoholizmusából, emellett egy levélre is hivatkozik, amelyet Kerouac 1969. október 21-én, egy nappal halála előtt írt neki. Ebben egyebek között az áll: "Azt teszel, amit akarsz a hagyatékommal, miután kinyiffantam, mert ugyanaz a vér vagyunk."

A kigyógyulófélben lévő alkoholista Blake elárulja, hogy 1980-ban tízezer dollárért eladta a levelet, és hogy egy késedelmes fizetés miatt elvesztett egy bérelt tárolót, a benne tárolt dedikált könyvekkel és fotókkal együtt.

Kutyarágta tekercs

Amennyiben a floridai bíróság neki ad igazat, a Sampas-családdal, illetve Jan ex-férjével, az állítólag Belgiumba menekült John Lash-sel kell majd osztoznia a hagyatékon.

Mint ismert, az Úton harminchét méter hosszú papírtekercsre gépelt első változatát két és félmillió dollárért árverezték el, és így a világ legdrágábban elkelt kézirata. Annak ellenére, hogy az utolsó bekezdéseket Lucien Carr kutyája egykoron lerágta.