Bodrogi Gyula lett a Nemzet Színésze

2007.06.28. 16:40
A Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes művészt, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, Bodrogi Gyulát választották meg a nemzet színészének csütörtökön.

Bodrogi Gyulát választották meg Darvas Iván megüresedett helyére a Nemzet Színészei ma délután a Nemzeti Színházban.

62 éven felülieknek


Kent szerepében a Lear királyban
Az esemény szűk körben, a sajtó nyilvánossága nélkül zajlott. A 2000-ben életre hívott A Nemzet Színésze cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten.

A Nemzet Színésze címet a kulturális minisztere egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket.

Shakespeare-től a Süsüig

A magasművészeti körökben és a könnyed műfajok rajongói által is ismert és kedvelt Bodrogi 1958-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Kiemelkedő színházi teljesítményt nyújtott többek közt Shakesperare Vízkeresztjében, Brecht Koldusoperájában, Williams Üvegfigurák című darabjában, Ben Jonson Volponéjében vagy Deval A potyautas című művében.

A szélesebb közönség filmszerepeiből ismerte. Díjat nyert a Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája című filmben nyújtott alakításáért. Szerepelt még az Üvegtigris, a Chico vagy a Magyar vándor című filmekben is.

Nagy sikert aratott a Süsü hangjaként és a Linda című tévésorozatban is.


Agárdy Gábor volt az első

Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét 2005-ben Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét 2006 elején Szabó Gyula örökölte meg. Utoljára 2006 szeptemberében került sor szavazásra, amikor Zenthe Ferenc helyére Király Leventét választották meg.