Ágnes
-11 °C
-4 °C

Színház- és filmpremierek a 10. Budapesti Őszi Fesztiválon

2001.09.25. 18:41
Kapcsolódó cikkek (1)
Tízéves jubileumát ünnepli az idén a Budapesti Őszi Fesztivál, a főváros kortárs művészeti seregszemléje október 19-től színházi találkozókkal, táncelőadásokkal, zenei koncertekkel, képző- és médiaművészeti programokkal várja az érdeklődőket - hangzott el a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján kedden, Budapesten.
Máté Péter fesztiváligazgató ismertetése szerint az eseménysorozat a nagy színházújítóként számon tartott lengyel művész, Tadeusz Kantor Lehetetlen című kiállításával nyílik meg a Ludwig Múzeumban.

A fesztivál kiemelt rendezvénye a közép-európai független színházak találkozója, amelyen két magyar társulat (Mozgó Ház Társulás, Krétakör Színház) mellett bolgár és lengyel együttesek is bemutatkoznak.

Ugyancsak a programsorozat része az immár hatodik alkalommal meghirdetett Soros Stúdiószínházi Napok eseménye, amelynek keretében 12 előadást játszanak Budapesten, ízelítőt adva a kísérleti, illetve alternatív színházi produkciókból. A fellépő társulatok között szerepel a Duna Táncműhely, a Közép-Európa Táncszínház, a Bárka Színház, a Katona József Színház, valamint a Stúdió "K".

A színházi programok közül különlegességnek ígérkezik Halász Péter Slic című darabjának ősbemutatója, amelyet 48 órán át folyamatosan játszanak a művészek a Kálvária téren most megnyílt Városi Színházban.

Jelentős a fesztivál filmfelhozatala is. A világhírű stúdió után elnevezett Varga Animációs Fesztiválon az ismert, díjazott rajzfilmek mellett, eddig nem látott is munkákat levetetítenek. A Kultiplexben megrendezett programok után zenés-táncos mulatság várja a látogatókat. Az animációk mellett a klasszikus film is helyet kap a programban: november 2-4. között észt filmnapokat rendeznek a Toldi moziban. Az őszi fesztivál alatt mutatja be a Budapestfilm Gothár Péter hazai és nemzetközi sikereket is elért legújabb filmjét, a Paszportot.

A zenei események sorában ugyancsak lesz ősbemutató: Decsényi János XX. századi magyar költők verssoraira írta Búcsú egy tovatűnt évszázadtól című oratóriumát.

A rendezvénysorozat gazdag kínálatában szerepel még beszélgető és felolvasó est Literaturexpressz - Írók a vonaton címmel, autóbuszos városnézés írók, költők, kritikusok és képzőművészek vezetésével sok más helyszín mellett budapesti börtönökhöz és kocsmákhoz, kortárs néptánc est, valamint elektronikus művészeti kiállítás.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.