Színház- és filmpremierek a 10. Budapesti Őszi Fesztiválon

2001.09.25. 18:41
Tízéves jubileumát ünnepli az idén a Budapesti Őszi Fesztivál, a főváros kortárs művészeti seregszemléje október 19-től színházi találkozókkal, táncelőadásokkal, zenei koncertekkel, képző- és médiaművészeti programokkal várja az érdeklődőket - hangzott el a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján kedden, Budapesten.
Máté Péter fesztiváligazgató ismertetése szerint az eseménysorozat a nagy színházújítóként számon tartott lengyel művész, Tadeusz Kantor Lehetetlen című kiállításával nyílik meg a Ludwig Múzeumban.

A fesztivál kiemelt rendezvénye a közép-európai független színházak találkozója, amelyen két magyar társulat (Mozgó Ház Társulás, Krétakör Színház) mellett bolgár és lengyel együttesek is bemutatkoznak.

Ugyancsak a programsorozat része az immár hatodik alkalommal meghirdetett Soros Stúdiószínházi Napok eseménye, amelynek keretében 12 előadást játszanak Budapesten, ízelítőt adva a kísérleti, illetve alternatív színházi produkciókból. A fellépő társulatok között szerepel a Duna Táncműhely, a Közép-Európa Táncszínház, a Bárka Színház, a Katona József Színház, valamint a Stúdió "K".

A színházi programok közül különlegességnek ígérkezik Halász Péter Slic című darabjának ősbemutatója, amelyet 48 órán át folyamatosan játszanak a művészek a Kálvária téren most megnyílt Városi Színházban.

Jelentős a fesztivál filmfelhozatala is. A világhírű stúdió után elnevezett Varga Animációs Fesztiválon az ismert, díjazott rajzfilmek mellett, eddig nem látott is munkákat levetetítenek. A Kultiplexben megrendezett programok után zenés-táncos mulatság várja a látogatókat. Az animációk mellett a klasszikus film is helyet kap a programban: november 2-4. között észt filmnapokat rendeznek a Toldi moziban. Az őszi fesztivál alatt mutatja be a Budapestfilm Gothár Péter hazai és nemzetközi sikereket is elért legújabb filmjét, a Paszportot.

A zenei események sorában ugyancsak lesz ősbemutató: Decsényi János XX. századi magyar költők verssoraira írta Búcsú egy tovatűnt évszázadtól című oratóriumát.

A rendezvénysorozat gazdag kínálatában szerepel még beszélgető és felolvasó est Literaturexpressz - Írók a vonaton címmel, autóbuszos városnézés írók, költők, kritikusok és képzőművészek vezetésével sok más helyszín mellett budapesti börtönökhöz és kocsmákhoz, kortárs néptánc est, valamint elektronikus művészeti kiállítás.