2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Dunajcsik Mátyás kapja a Bródy Sándor-díjat

2008.11.04. 11:54
A fiatal író elismerését szombat este adják át.

Repülési kézikönyv című kötetéért Dunajcsik Mátyásnak ítélték idén a legjobb fiatal elsőkötetes prózaírókat jutalmazó Bródy Sándor-díjat, az elismerést szombat este adják át Budapesten.

"Dunajcsik Mátyás a fiatal írónemzedék egyik kiemelkedő tehetsége, aki több műfajban is alkot, és most a kötetében végre prózában is megmutatta képességeit. Írásaiban különösen érzékeny az emberi kapcsolatokra, és igen sokféle világot tud bemutatni" - indokolta döntését a kuratórium, amelynek elnöke Márton László író.

A Műcsarnokban tartandó ünnepségen felolvas a díjazott, valamint Bán Zsófia, Józsa Márta, és részlet hangzik el Centauri egyik elbeszéléséből.

Az elismerést tizennegyedik alkalommal adják át.

Bródy Sándor (1863-1924) az irodalmi naturalizmus irányzatának magyarországi megalapítójaként is számon tartott publicista, regényíró és színpadi szerző volt, Ady Endre, Móricz Zsigmond és Krúdy Gyula is mesterének tekintette.

Az író Amerikai Egyesült Államokban élő unokája, Alexander Brody 1994-ben hozta létre az alapítványt, amely pénzjutalommal díjazza a fiatal alkotókat. A műcsarnokbeli díjátadó ünnepségen a tervek szerint jelen lesz Alexander Brody is.

A Bródy-díjjal korábban Simon Balázs, Szilasi László, Hamvai Kornél, Farkas Péter, Salamon András, Zoltán Gábor, Ajtony Árpád, Jusztin Harsona, Szálinger Balázs, Grecsó Krisztián, Dragomán György, Murányi Zita, Nagy Gabriella, Gazdag József, Szakács István és Harcos Bálint munkáját ismerték el, valamint különdíjat kapott Varró Dániel.