Áttörés a brüsszeli magyar heteken

2003.10.18. 15:49
Ránki Dezső koncertjével ér véget ma este a brüsszeli magyar hetek programsorozata. A magyarországi bemutatkozás a mai eseményen kívül egy gálakoncertből és egy képzőművészeti kiállításból állt. Ez utóbbi szeptember 12-től tartotta izgalomban a város főterén a kortárs kultúrára vágyókat.
A szeptember 12-től október 18-ig tartó több Hungary Unplugged elnevezésű kiállítás több mint 2000 látogatója minden előzetes várakozást felülmúlt. - Áttörés volt - mondta az Indexnek Buza Kiss Lajos a Hungarofest nemzeti rendezvényszervező KHT sajtófőnöke. - Megmozdult külföldön az érdeklődés a magyar kortárs művészetek iránt.

A Kis Varsó formáció már a Velencei Biennálé magyar pavilonjában is állított ki, Csörgő Attila, Lakner Antal, Fehér László, Gerber Pál is már mind megmutatta magát, de így együtt még nem szerepeltek. Buza Kiss véleménye szerint francia - és olaszországi évadon kívül még nem volt ilyen jól sikerült magyar kortárs képzőművészeti bemutatkozás. A siker miatt a belga kurátor Barcelonába viszi tovább a tárlatot.

Búza Kiss a szeptember 29-én megrendezett Visegrádi négyes országok közös gálakoncertjét az egyik legkidolgozottabb komolyzenei eseményeként emlegette.

A sajtófőnök szerint a siker a helyszíneknek is köszönhető. "A gálakoncert az Operában volt, a képzőművészeti kiállítás Brüsszel főterén, a Grande Place-on lévő Cotthem Gallery-ban. Ránki Dezső zongoraművész pedig a Grande Place-on található Városháza dísztermében lép fel.

Buza Kiss elmondta, hogy a brüsszeli bemutatkozás után a kiállítás magyar kurátora Bencsik Barnabás művészettörténész máris a holland kulturális évadra készül, ami 2004. július 1-től indul és a Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek regénye nyomán a Magyar izzás nevet viseli majd.