Dvorák IX. szimfóniája a Hősök terén

2002.06.29. 10:51
A szovjet csapatok kivonulásának évfordulóját immár 11. alkalommal ünnepli meg a főváros. A színes programok egész hétvégén várják az ünnepelni vágyókat a Városligetben, a Hősök terén, a Vajdahunyad várában és a lovas juniálisnak helyet adó Hajógyári-szigeten.
Szombaton fél tizenegykor lakodalmas menet indul a Kós Károly sétányon, ahol a határon túli magyar fiatalok találkozója lesz Vendégségben Budapesten címmel. Aki a népművészeti kiállításra, mesterségbemutatóra, vásári komédiásokra és mesemondókra, valamint a musicalénekesekre kíváncsi, este hatig remekül szórakozhat e helyszínen.

Fogathajtás a Kossuth-évfordulón

Ugyanebben az időpontban randevúznak viszont az óbudai Hajógyári-szigeten lovak, lovasok és a bemutatójuk iránt érdeklődők a IV. Budapesti Lovas Juniálison - írja a Népszabadság. A Kossuth Lajos születésének 200. évfordulója tiszteletére rendezett fogathajtóverseny igazi csemegének ígérkezik.

A Vajdahunyad várában a Budapesti Búcsú más helyszíneihez hasonlóan gyerekeknek szerveznek programokat. Délután a mesemondók és a vásári komédiások átvonulnak a városligeti Vár-játékokra, ahol délután öt órakor az Aranyszamár Bábszínház is játszik.

Szép új világ

Antonin Dvorák IX. (Újvilág-) szimfóniáját 19 órakor szólaltatja meg a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével szombaton Budapesten, a Hősök terén. Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója szólt arról: a tökéletes hanghatás érdekében - számítógépes vezérléssel - úgynevezett késleltetéssel hangzik majd fel a hangfalakból a zenedarab annak érdekében, hogy a hang természetes terjedése, valamint a hangosítás összecsengjen.

Fél kilenckor a Kós Károly sétányon kezdődik Roy Anderson amerikai harsonaművész és a Budapest Jazz Orchestra muzsikálása. Ugyanekkor kezd a Balázs Elemér Quintet, valamint a Ghymes & Hobo a Felvonulási téren. Vasárnap az ingyenes programsorozat záróakkordja idén is a Kapcsolatkoncerten hangzik el a Felvonulási téren, ahol fellép Dannii Minogue és Joe Cocker, az Old Boys, a Sub Bass Monster, a Bon-Bon, a Zanzibár, valamint Váczi Eszter.