Buddha csontjai Magyarországon

2004.10.15. 12:52
Hétvégén Magyarországra érkeznek a történelmi Buddhától származó, az ENSZ tulajdonában lévő ereklyék. Szombaton Balatonkeresztúron lesznek megtekinthetők, vasárnap és hétfőn pedig a budapesti Stefánia Palotában lesznek kiállítva.
Három buddhista ország, Thaiföld, Myanmar és Sri Lanka 2000-ben az Egyesült Nemzetek Szervezetének ajándékozta a történelmi Buddha tizenkét szent csontjából álló gyűjteményt azzal a szándékkal, hogy a relikvia jelenléte az ENSZ épületében pozitív hatást gyakoroljon a helyre, ahol nemzetek sorsát döntik el.

A tervek szerint az ereklye 2005-től állandóan az ENSZ főhadiszállásán marad New Yorkban, és a nyilvánosság elé csak a májusi teliholdhoz kapcsolódó Veszák buddhista ünnepnapok alkalmával kerül. Eddig az időpontig az ereklyét a Nemzetközi Veszák-nap Elismerésének Küldöttsége felügyeli, melyet a Thai Királyság legmagasabb rangú buddhista pártriárkája vezet.

A világ körül

Somdejphrananasanvom Somdejphrasangharaj Sakonmahasanghaparinayok pátriárka azért indította útjára a mozgalmat, hogy eljuthasson az ereklye a világ sok országába, köztük hazánkba is. Az ereklyék nemzetközi bemutatásával akarják a békét, a harmóniát növelni, és a konfliktusokat, a katasztrófákat és a szenvedést csökkenteni. Az elmúlt négy évben az ereklye Thaiföldön, Sri Lankán, Franciaországban, Németországban, Svédországban és Norvégiában volt látható, 2003-ban Svájcban, Malajziában, Olaszországban és Ausztriában mutatták be. A relikviák kiállítását óriási érdeklődés kíséri szerte a világon.

Október 16-án, szombaton az ereklyék a Rabten Tashi Ling Magyar Tibeti Központban lesznek megtekinthetők Balatonkeresztúron, október 17-18-án, azaz vasárnap és hétfőn a budapesti Stefánia Palotában állítják ki a relikviákat. A budapesti kiállítást október 17-én 11 órakor Magyar Bálint Oktatási Miniszter, Láma Ole Nydahl buddhista tanító, a Thaiföldi Királyság és a Nemzetközi Veszák-nap Elismerésének Küldöttségének képviselői nyitják meg. A Magyarországi Gyémánt Út Buddhista Közösség által szervezett kiállítás a nagyközönség számára ingyenesen nyitva áll október 17-18-án 10-19 óráig.

Ugyanezen a hétvégén Láma Ole Nydahl bevezetést ad a történelmi buddha tanításaiba. A tanító október 16-án 18 órától és 17-én 13 órától tart előadást a harmadik kerületi Folyondár utcában található Vasas Sportklubban.