Miklós
-7 °C
4 °C

Ördögűzés Bulgakov lakásában

2005.10.26. 12:26
Restaurálás után múzeum lett abból a lakásból, amely helyszínként szerepelt Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című művében. A regény szerint ebben lakott Berlioz, az irodalomkritikus, aki egy villamos alatt végezte a Patriarsije Prudi környékén. Itt telepedett le Woland, az ördög asszisztenseivel és Behemót nevű macskájával. Itt esett meg a sátáni bál is, ahol Margarita megismerkedett a múlt nagy gonosz szellemeivel.

Az író 1921-25 között lakott a Bolsaja Szadovaja 10. szám alatti lakásban, amely utána sokáig üresen állt. De a hely mindig vonzotta Bulgakov rajongóit és az okkult dolgok iránt érdeklődőket. A falakon szentségtörő falfirkák, sátánista szeánszok nyomai voltak.

#alt#
Behemót illusztráció
Forrás: cyberussr.com

Hiába festették le a falakat

Egy évvel ezelőtt a helyiséget az író leírásait figyelembe véve restaurálták, hogy múzeumot csináljanak belőle. A munka azonban nem ment simán. A fehérre meszelt falakon újra előtűnt a macskát ábrázoló sötét folt, és a graffitik sem adták meg magukat, ismét látszanak. A babonás festőket pedig titokzatos jelenések riogatták - írta az El País című spanyol napilap. A múzeum igazgatója ezért nemrégiben pópát hivatott, aki megszentelte a lakást és Isten oltalma alá helyezte.

Baljós jelek azért maradtak az író és műve körül. Eddig még nem sikerült például szobrot emeltetni neki. A Pátriárka-mocsaraknál a körzet lakóinak petíciója akadályozta meg ezt, a Vorobjov-dombon pedig a pravoszláv egyház ellenállásán bukott meg a terv.

Nehezen megy a forgatás

Érdekes az is, hogy Oroszországban eddig nem sikerült filmre vinni a történetet. Az eddig legismertebb, bár a regényt korántsem tökéletesen visszaadó változatot Aleksandar Petrovic jugoszláv rendező készítette, Ugo Tognazzi játszotta benne a Mestert, Mimsy Farmer volt Margarita, míg az ördögöt Alain Cuny alakította.

Újabban Vlagyimir Bortko próbálkozik vele, de nem kevés nehézséget kell leküzdenie. A kiválasztott színész nem vállalta az ördög szerepét, a forgatások alatt az ellenfigurát alakító súlyosan megsérült, Berlioz megszemélyesítője pedig betegsége miatt visszalépett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.