Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Meghalt Pio Leyva

2006.03.24. 07:42
Szívrohamban elhunyt Pio Leyva, az idős korukra világhírűvé vált zenészekből álló Buena Vista Social Club kubai együttes 88 éves énekes-zeneszerzője. Három éven belül négyen haltak meg a világhírű zenekarból.

Leyva, aki már hatéves korában bongóversenyt nyert és 1932 óta énekelt, lánya szerint vasárnap kapott infarktust és kedden reggel hunyt el a kórházban. Leyva híres volt rögtönzéseiről.

#alt#
Forrás: www.montunocubano.com

A híres banda legidősebb tagja, Compay Segundo, valamint zongoristája, Ruben Gonzalez 2003-ban hunyt el - az első 95, a második 84 éves volt. Ibrahim Ferrer tavaly, 78 éves korában ment el.

A Buena Vista Social Club Havanna szomszédságában működő nyugdíjasklub, ott zenéltek az együttes tagjai, akiknek neve akkoriban szinte feledésbe merült már - ám 1996-ban Ry Corder gitárossal felvett albumuk hirtelen díjak sokaságát nyerte el és világszerte felkeltette az érdeklődést a kubai zene iránt. Ezt követően Wim Wenders német filmrendező készített filmet életükről, zenéjükről. A Buena Vista Social Club című filmje Oscar-jelölést kapott.

Pio Leyva a Kuba középső részén lévő Moron szülötte volt, mély country-hangjával az ötvenes években Benny More és Bebo Valdez ismert együtteseiben szerzett hírnevet. "A zene volt az élete. Szinte haláláig énekelt" - mondta csütörtökön az elhunyt muzsikus lánya, Rosalia.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!