Másfélmilliárdos műemlékrombolás Pécsen

2007.07.17. 11:24
A világörökségi státuszú Cella Septichora a közelmúltban beázott, most pedig kiderült, a restaurálás valójában műemlékrombolás volt, számolt be a Dunántúli Napló.

Műemlékrombolásként összegezte Visy Zsolt professzor a pécsi Cella Septichora felújítását, írta keddi számában a Dunántúli Napló.

A másfél milliárdos világörökségi munkálatok vezető régésze szerint, a helyreállítás a műemléki hitelesség megsértésével és műemléki érték csökkenésével járt.


Az átadott Cella Septichora Látogatóközpont

Ajtóból ablak

A restaurálás során eltávolították a Cella Septichora külső oldaláról a geológiai földrétegeket. A járószintet a belső szintig süllyesztették, ami azt a hamis képzetet kelti, hogy a létesítmény föld feletti épület volt. A római kori mésztömböket részlegesen lefaragták az északi apszisban a vas járórácsok beerőszakolása miatt.

Értelmezhetetlen a IV. sírépület eredetileg föld alatti kriptája, állapítja meg a Műemlékvédelem című lapba írt cikkében a régész. Itt a belső járószint a közönség járószintjénél több mint egy méterrel magasabban van, ezért ajtón mint ablakon lehet betekinteni.