Lovag legyen vagy sem?

2002.07.22. 13:46
Egy ma nyilvánosságra került bizalmas dokumentumból kiderül: a brit külügyminisztérium évekig szabotálta Charlie Chaplin lovagi címre történő felterjesztését. Az ürügy: az Oscar-díjas némafilmhős kommunistagyanús és liliomtipró.
Bizalmas minősítésének lejártával a brit levéltár hétfőn nyilvánosságra hozta azt az 1956-ban készült külügyminisztériumi iratot, mely a brit diplomáciai hivatal jelentését tartalmazza Charlie Chaplinről. Az erősen kritikus feljegyzés abból az apropóból született, hogy a minisztériumra erős nyomást gyakoroltak a világhírű filmszínész lovagi címre történő felterjesztése érdekében.

A vágy titokzatos tárgya:
a Brit Birodalom Vezető Lovagja cím kitűzője
A külügyérek által írt jelentés meglehetősen kritikus jelentést írtak a némafilmek hőséről, hosszasan ecsetelve a brit születésű, az Egyesült Államokban karriert csináló, majd az ottani zaklatások miatt Svájcban letelepülő Charles S. Chaplin hírhedt házassági ügyeit és kommunistagyanús kapcsolatait. Mindkét "ügy" Chaplin Egyesült Államokban töltött évei alatt került az újságok címlapjára.

Az előbbi a színész-rendező-író-producer négy házassága körüli botrányokat idézi fel, melyek közül kettőt tizenhatéves nőkkel, illetve - a kézzel átírt brit jelentés szerint - lányokkal köttetett. "Mr Chaplinnek sikerült még a szabadabb elvűeket is megbotránkoztatnia a 16 éves Joan Barry-vel kötött házasságával, a kapcsolatból születő gyerekkel és az apasági perrel" - emlékeztet a hivatalos irat.

A dokumentum hosszasan ecseteli Chaplin kommunista kapcsolatait, melyeket szintén az Egyesült Államokban fújtak fel a McCarthy-időszak kommunistaellenes légkörében. A jelentés leírja, hogy Chaplint a "hiper-amerikanizmus" mártírjaként tisztelik néhány keleti országban, ráadául a kommunisták által gründolt Világ Béketanács békedíját is elfogadta 1954-ben.

Jelenet az Aranyláz (1925) című filmből
Az 1956-ban írt dokumentum után több mint egy évtizeddel a külügyminisztérium döntnökei még mindig inkább Bob Hope-ot, a komédiakirályt látták volna szívesen a lovagok táborában. A kőszívű diplomaták csak 1971-ben vették újra elő az akkor már 82 éves, Svájcban letelepedett filmbohóc "lovag-ügyét". A szigetországnak azonban másodszorra is beelőzött Amerika: 1972-ben életműdíjjal ismerték el Charlie Chaplin filmművészeti munkásságát.

A briteknek végül 1975-re sikerült levetniük minden ellenérzésüket honfitársukkal szemben, így a keménykalap és kefebajusz legendás tulajdonosa immár Sir Charlie Chaplinként két évig élvezhette a hangzatos Brit Birodalom Vezető Lovagja címet.