Hamarosan megkezdődhet a Citadella felújítása

2003.08.14. 11:23
Talán még az idén megkezdődhet a Citadella felújítása, ami több évig is eltart majd, és várhatóan hét-nyolcszáz millió forintba kerül. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz azonban nem érkezett olyan jóváhagyási kérelem, amely hosszú távú felújításra vontkozna.
A baleset- és életveszély-elhárítás folyamatos, eközben elkészültek a tanulmánytervek és a szakértői vélemények a Citadellát övező várfal teljes renoválására. A terveket vélhetően hamarosan jóváhagyja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), azt követően pedig közbeszerzési pályázatot írnak ki a munkálatok elvégzésére - mondta Salamin Kálmán, a tulajdonos Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) műemléki főosztályának vezetője.

Harc az idővel

Kotnyek Béla, a KVI gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy erre az évre százmilliós nagyságrendű forintösszeg áll rendelkezésükre, amit az 1850-54-ben emelt Citadella helyreállítására fordíthatnak. A jelenlegi helyzetet a vezérigazgató-helyettes a "harc az idővel" kifejezéssel jellemezte, hiszen - mint megjegyezte - a közbeszerzési eljárás kiírása miatt a folyamat belenyúlhat a téli időszakba, akkor pedig már nem lehet építkezni.

Az építmény vagyonkezelője, a Citadella 4-u Kft. ügyvezetőjének közlése szerint a Citadella jelenleg alá van dúcolva, és fekete nejlonfóliákkal van letakarva. Veres István elmondta: azért borítja az egyik falszakaszt fekete lepel, mert a KÖH leállíttatta a KVI-vel a baleset- és életveszélyes terület helyreállítási munkálatait, és azokhoz különböző terveket kért. Megjegyezte, hogy rendelkezésükre áll az erről szóló jegyzőkönyv.

Az ügyvezető hozzátette, a kincstár volt az, amely "lenejlonozta" a falszakaszt, éppen az alatt van ugyanis az épületegyüttest ellátó áramrendszer központja, ahol ázik a fal.

Leálltak

Boór Judit, a KÖH fővárosi irodavezetője azt közölte: a hozzájuk eljuttatott dokumentum kizárólag a rondella kőrestaurálására vonatkozik, a hivatalhoz nem nyújtottak be olyan jóváhagyási kérelmet, amely hosszú távú, átfogó felújításra vonatkozna.

A Citadella "lenejlonozott" részével, a főbejárat feletti kilazult kövekkel kapcsolatban elmondta: egyeztettek a KVI-vel arról, hogy az életveszély elhárítása után tervet készíttetnek e falszakasz felújítására. Ennek elkészültéig leálltak a munkálatokkal.