Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Bevonultak a tehenek Budapestre

2006.06.30. 16:52
Tegnap este titokban húsz műanyag tehén szállta meg az Andrássy utat és környékét, hogy a kortárs képzőművészetet, a társadalmi felelősségvállalást, meg talán a szarvasmarha-tenyésztést reklámozza, meg egyébként is, legyen mivel fényképezkedniük a japán turistáknak. Az előörsöt további harmincnégy példány követi a napokban, ezzel kezdetét a veszi a közel három hónapos, Brüsszelt, New Yorkot és Londont is megjárt tehénparádé.

A Cow Parade-ot először Zürichben rendezték meg 1998-ban, helyi képzőművészek több tucat műanyag tehenet alakítottak műtárggyá. Azóta több világvárosban járt a művészeti projekt, mindenhol ugyanolyan egyenszarvasmarhákat festettek ki, alakítottak át, fűrészeltek szét a helyi képzőművészek, illetve kreatív amatőrök.

Tehenek a művészetben

Budapesten június 30. és szeptember 10. között ötvennégy tehenet állítanak ki a város frekventált pontjain, a Deák téren, az Oktogonon, a Liszt Ferenc téren vagy éppen a Lánchíd pesti hídfőjénél. Azért csak ennyit (külföldön néha több száz tehént is láthatunk), mert csupán ezeket műalkotásokat fogadták örökbe a szponzorok, akiknek másfél milliót kellett kicsengetniük egyetlen tehénért, amit ráadásul még haza sem vihetnek, hogy azután a szalonba vagy a tárgyalóba állítva felvágjanak a haveroknak, üzletfeleknek, hiszen minden szarvasmarhát elárvereznek. A befolyt pénzt jótékony célra fordítják a szervezők.


Nézze meg képeinket!

Mindez a Cow Parade pénteki megnyitóján derült ki. Demszky Gábor, még azt is elárulta, miért nem jött össze a tehénparádé elsőre, még 2002-ben. Mert nem keresték meg őt, hogy felkarolja a kezdeményezést, így a Városképvédelmi Bizottság jól leszavazta. "Ez a demokrácia, van aki így gondolja, van aki úgy, de meg kell keresni, aki segíteni tud" - fejtette ki demokráciáról vallott nézeteit a főpolgármester. Azért biztos, ami biztos, egy rituális aláírási ceremónia keretében meg is nyitotta a parádét.

A tehenek egyébként most is szúrhatták a Városképvédelmi Bizottság szemét, mert a legfontosabb turisztikai látványosságokra a nemzetközi példákkal ellentétben nem hajtottak szarvasmarhákat, nincs ilyen ideiglenes műalkotás a Hősök terén vagy a Parlament előtt (talán, mert ott úgyis sok a marha, hogy Schiffer János főpolgármester-helyettes poénját idézzük).

Rubik-tehén és társai

A kortárs képzőművészeti teheneket mindenki végiglátogathatja, hiszen hétvégén már számos fővárosi szórakozóhelyeken elérhető lesz az az ingyenes térkép, amely megmutatja, hogy a városban hol legelnek éppen.

Addig is látogassunk el az Andrássy útra és a Liszt Ferenc térre, ahol láthatunk politikailag és fűrésszel is megosztott tehenet, magyar narancs fantázianevű kérődzőt, neki narancsbőre van, és műanyag citromot szarik, nem is beszélve a Rubik-kocka alakú példányról, a tehénparádék történetének talán legmerészebb formájú darabjáról.


A teheneket szemmel láthatóan örömmel fogadták a turisták, minden külföldi kényszeres fotózkodásba kezdett, mihelyt meglátta valamelyiket. Ráadásul a gondolkodásra késztető társadalmi üzenetek is átjöttek, a félbefűrészelt testén Bal és Jobb feliratokat viselő példány előtt szemtanúi voltunk, ahogy két lány összeveszik, hogy most akkor melyik oldalról is öleljék át a tehenet a készülő fényképen. ("Azért a jobb oldalra csak nem állunk, még mit nem, Orbán Viktor.")

Előre szólunk: a tehenek tíz-tizenöt százalékát a külföldi tapasztalatok szerint néhány héten belül teljesen tönkreteszik a járókelők, tehát még most kerekedjen fel egy kis tehénnézésre!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.