Hajós András csigát osztott a színészeknek

2004.03.31. 19:45
Hajós András tévés bukásával tarkított színházas emlékeit adta elő kedd éjszaka a Budapesti Operettszínházban. A publikum türelmesen várta, hogy az extévés bekonferálja 2003 tizenkét legnépszerűbb színházi színészét, és átadja nekik a Súgó Csiga Díjat. A Pesti Est színházi programmagazinja által szervezett közönségszavazás győztesei közé csak két nő került. Az éneklő Rómeó és társasága tarolt, barátja, Benvolio lett a győztes.
A Súgó színházi programmagazin negyedik éve rendezte meg interneten és sms-en keresztül zajló közönségszavazását. Idén 2003 legnépszerűbb tizenkét színészét, illetve 2003 legnépszerűbb színészét kutatta. A március 25-én lezárult szavazás után március 30-án egy gálán tették nyilvánossá a névsort a Budapesti Operettszínházban.

A rendezvény elején a közönség az Operettszínház favorit darabját, a Tekintse meg képeinket! Mivel a gála közönségét a szavazókból sorsolták ki, a fotósok a színdarab alatt akkor fotóztak befutóra tippelve, amikor a nézőtérről felhevült sikoltozást hallottak. Így, mikor Rómeó, Tybalt, és Benvolio valamelyike a színpadra tévedt, azonnal kattintgatni kezdtek. Sejtésük később beigazolódott: mindhárom színész bekerült a legnépszerűbbek közé. A színésznőket tekintve a siker, az őrjöngés és a fotózás elmaradt, nem is csoda, a dada szólókat üvöltött végig, Júlia meg rossz szólamban énekelt.

A közönségkedvencek

A díjátadó gála házigazdája Hajós András negyvenperces öntömjénezéssel kezdte a műsort, amit tízpercenként megszakított egy-egy saját tévés bukására utaló poénnal: "Mi lenne, ha tévés volnék. Voltam!"

A díjazottakról Hajós tizenegy után felolvasott egy előre megírt szöveget, amiből sok minden kiderült a legnépszerűbb színészekről. A harmadéves Dolhai Attilát például "a fél ország irigyli, mert a félmeztelen Szinetár Dórát ölelgeti a metrók óriásplakátjain". Szabó P. Szilveszter és Ulmann Mónika exférje: Miller Zoltán Gór Nagy Mária színitanodájában kezdte, Szervét Tibor pedig a jogi egyetem elvégzése után lett színész. Eszenyi Enikő "két évtizedes színészi és egy évtizedes rendezői karrierrel" rendelkezik, Őze Áron "leküzdötte saját dadogását", Bertók Lajos pedig "csak hírből problémás színész".

A Súgó Csiga díjas közönségkedvencek:
Bertók Lajos, Csányi Sándor, Dolhai Attila, Eszenyi Enikő, Mészáros Árpád Zsolt, Miller Zoltán, Mucsi Zoltán, Őze Áron, Rudolf Péter, Szabó P. Szilveszter, Szervét Tibor és Udvaros Dorottya.
A felkonferálás után a művészek a színpadra érve átvehették a Súgó Csiga díjakat, majd oldalt meghúzódhattak. Rudolf Péter, a "szeretnivaló balfácán, aki rendezővé érett", Mucsi Zoltán, aki "húsz évi segédszínészkedés után a Szentivánéji álomban hengerelte le először a közönséget", és Udvaros Dorottya "a magyar színjátszás nagyasszonya" nem jelent meg a rendezvényen.

Legutoljára a fődíjas Statisztika

A felvonultatott díjazott színészek között Eszenyi Enikő volt az egyetlen nő (részben azért, mert Udvaros nem jelent meg), a férfiak nagyrészt közönségfilmekből ismert arcok (mint Csányi Sándor a Kontrollból, Szervét Tibor a Valami Amerikából), illetve a Rómeó és Júlia musicalváltozatának három huszonéves szereplője (Mészáros Árpád Zsolt, Dolhai Attila és Szabó P. Szilveszter), akiknek díjátvétele közben tinilányok sikítoztak.

Tehát a színházba járó internetes szavazók olyan mozibajáró tizenéves lányok, akiket a metró óriásplakátjai csalogattak be a Shakespeare-darab musicalváltozatára. De ahogy Hajós megjegyezte, ez is nagy eredmény. "Ha mindenki legalább négyszer színházba menne az élete során, megjavulna a világ."