Kilencvenmillió Csontváryért

2005.12.07. 22:12
A Teniszező társaság címet viselő remekmű sérülésektől mentesen került elő, nem töredék, teljes értékű és befejezett kompozíció. A hatvan éve lappangó festményért kemény licit folyt.
Csontváry Kosztka Tivadar kisméretű, mindössze 42x40 centiméteres, szignálatlan, de eredeti képét 90 milliónál ütötték le a Nagyházi galéria karácsonyi árverésének második napján, szerdán este, s ez minden bizonnyal a szezon legmagasabb leütése volt, noha a szezon két jelentős árverése még hátravan.

Az alkotás méltán keltette fel a gyűjtők és a közgyűjtemények érdeklődését. Olyannyira, hogy időközben védetté is nyilvánították a festményt. E tény egyaránt növeli és csökkenti a műtárgyak értékét. Bizonyságot ad valódiságukról, de megakadályozza, hogy kivigyék az országból.

Évtizedek óta nem fordult elő a műtárgypiacon, aukción Csontváry Kosztka Tivadar-festmény. A Teniszező társaság címet viselő kis remekmű sérülésektől mentesen került elő, nem töredék, teljes értékű és befejezett kompozíció, mondta róla Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria szakértője.

Bellák tanulmányában a hegyvonulat rajzolatát és téralkotási sémáját a Nagy Tarpatak a Tátrában és a Taorminai görög színház romjai című kompozíciókhoz hasonlította. Azt írta: "Különösen Csontváryra jellemző a ligetes facsoport lombjainak "foszlatott" hatású megfestése, az az aprólékosság, amivel a fatörzsek rácsszerű struktúráját láttatja. A festmény legegyénibb motívumai azonban mégiscsak a bizonyos "bizarr bájjal" ugráló és sétálgató figurák, hármas csoportba rendeződve".

A képet Lehel Ferenc, a festő első monográfusa még látta az 1930-as években, a budapesti Csontváry-kiállításon, az Ernst Múzeumban. Később szem elől tévesztette, azt sejtvén, a képet visszavitték Szlovákiába, s ott nyoma veszett. A festmény 1999-ben bukkant fel újra, amikor beadták a Magyar Nemzeti Galéria bírálatára. Ám mielőtt a szakemberek véleményezték volna, a szignálatlan képet tulajdonosa visszavonta.

Ezt követően hamis Gulácsy jelzéssel került elő újra, és így cserélt többször gazdát. A legutóbbi tulajdonost már rosszhiszeműen tévesztették meg, amikor Gulácsy festményként adták el neki a kis remekművet. Az árverésre beadott képet megtisztították, ekkor a hamis szignó is eltűnt róla, s a szakértők kétséget kizáróan megerősítették: hatvan éve lappangó Csontváry-mű került elő

A 24 millió forintról indított képért kemény licit folyt. Négyen versengtek, ketten telefonon licitáltak. Feszült csendben emelkedtek az összegek egyre magasabbra. Végül egy, a teremben tartózkodó gyűjtő lett a nyertes, aki 90 millióval a szezon legmagasabb összegét adta a remek Csontváryért. A leütési összeget további 18 százaléknyi jutalék és járulék terheli. A műértő közönség hosszas tapssal honorálta a gyűjtői erőfeszítést.