Árverési rekordot döntött a Csontváry-kép

2006.12.15. 19:01
A hazai árverések történetében minden eddiginél magasabb áron kelt el egy eddig ismeretlen, a közelmúltban felbukkant, Csontváry Kosztka Tivadartól származó kép. Ezzel megdőlt a 2003-as, 220 millió forintos aukciós csúcs, amelyet egy Munkácsy-kép tartott.

Feszült csendben kezdődött meg hat óra előtt néhány perccel a Kieselbach Galéria karácsonyi árverésének csúcspontját jelentő 46. tétel licitje. A 85 millió forintos kikiáltási árról indítva hosszas, izgatott légkörű versenyben tíz-, majd húszmilliós lépcsőkben emelkedett az ár. Az utolsó árat 230 millió forintnál ajánlotta meg egy elszánt gyűjtő.

A Kieselbach Galéria arról tájékoztatta az Indexet - még az árverés alatt -, hogy minden eddigi magyar aukciós rekordot megdöntött a mostani licit. A 230 millió forint csak az úgynevezett leütési ár, ehhez még 20 százalékos jutalék járul, ami összesen 276 millió forintos, több mint 1 millió 420 ezer dolláros árat jelent. Ezzel a Szerelmes pár találkozása című kép az eddigi aukciós árlista első helyét átvette a Munkácsy Mihály által festett Poros úttól.

Még soha nem látta senki?

Mind ez ideig sem a műtörténész szakma, sem a közönség nem látta teljes egészében, teljes színpompájában Csontváry Kosztka Tivadar különleges festményét, A szerelmesek találkozását (Randevú). Az 1902 körül készült képet ugyanis soha nem állították ki, soha nem árverezték és reprodukálva is csak egy részlete volt, fekete-fehér felvételen, Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában.

Az évszázada rejtőzködő kép hollétéről nem tudott a Csontváry-kutatás, bár sokszor és sokan hivatkoztak rá. Most egy olyan családtól került árverésre, amelynek tagjai nem vallják magukat műgyűjtőnek, de akik 60 éve őrizték a ritka kincset. A teljes joggal a főművek közé sorolható Csontváry-kép igazi unikum, nemcsak páratlan minősége, hanem története, felbukkanása okán is. Ilyen kvalitású és jelentőségű mű ritkán kerül a műkereskedelmi piacra.

22 Csontváry van csak magántulajdonban

A Csontváry-életmű 127 ismert alkotásából mindössze 22 festmény és három grafika van magángyűjteményben. A többit múzeumok, közgyűjtemények őrzik.

Az elmúlt másfél évtizedben mindössze négy Csontváry-képet árvereztek. Legutóbb, az idén tavasszal 180 millió forintért kelt el a Hídon átvonuló társaság című, kisméretű festmény, amelyet 80 millió forintról licitáltak ilyen magasra.

A Szerelmesek találkozása korai alkotás, ekkor zárult Csontváry stíluskereső korszaka és kezdődött nagy ívű alkotásainak évtizede. A 69,2 x 54,2 centiméteres kompozíción egy férfi és egy nőalak tűnik fel. Az előbbiben magát a festőt vélik látni a műtörténészek, míg a nőben az éteri szerelem megtestesítőjét, egy képzelt lényt.

A képen láthatók a jellegzetes Csontváry-motívumok, így az életfa, a japános ihletésű meghajló, virágzó fa, az átlósan kanyargó út, a kőből emelt mellvéd, a hegy és a víz találkozása is.