Ambrus
-7 °C
3 °C

Megépítik Dalí szélorgonáját

2003.07.06. 09:27
A katalán síkságot uraló romos erőd csúcsán építik meg azt a szélorgonát, amelyet Salvador Dalí, a nagy szürrealista festő álmodott meg, és amellyel 2004. szeptemberében a zseni születésének századik évfordulóját köszöntik.
Kétévi kutatás és kísérletezés kellett a barcelonai Ramon Llull egyetem mérnökeinek, hogy megállapítsák: kivitelezhető a mediterrán északi szél, a tramontana által megszólaltatott hangszer. Két prototípusát már ki is próbálták. "Mi építjük meg a történelem első szürrealista orgonáját" - lelkendezett az AFP-nek Josep Puig, annak a három Ampurdan tartományi vállalkozónak szóvivője, akik egymillió eurós költségvetéssel vágnak neki e zenei különlegesség létrehozásának.

Megbolondítja az embereket

Salvador Dalí (1904-1989) a 70-es években vetette fel egy olyan óriás orgona megépítésének ötletét, amelyet a szelek táplálnak. A művész vágya az volt, hogy Ampurdan lakói messziről hallják a koncerteket azokon a napokon, amikor vad északi szél fúj. A tramontanáról azt tartja a helyi hiedelem, hogy megbolondítja az embereket.

"Dalí megszállottja volt a tramontanának. Elképzelését technikai nehézségek és a szél rendszertelensége akadályozták" - magyarázza Puig. Éppen ezért a mérnökök olyan rendszert dolgoztak ki, amelyek "felhalmozzák a szelet" az orgona belsejében, majd egy nyomásszabályozóval adagolják a hangszer mintegy 500 sípjába. Így az orgonista nem lesz kitéve a szélerősség szeszélyeinek. Ugyanakkor a hangszer akár magától is megszólalhat, ha a szél is úgy akarja. Ha pedig szélcsend lesz, ventilátorok helyettesítik az igazi szelet. Azt mindenesetre előre bocsátják, hogy a szélorgona más hangon szólal meg, mint a klasszikus barokk orgonák.

Háziasított orrszarvú

A vállalkozóknak már csak egy ideális helyszínt kellett találniuk. Ezért vásárolták meg Quermanco X. századi erődítmény romjait Vilajuiga faluban, Dalí szülővárosa, Figueras mellett. Az erőd maradványainál, ahonnan csodálatos panoráma tárul a látogató elé a Földközi-tengerre és a Pireneusokra, gyakran fúj a tramontana, és maga Dalí is nagyon szerette. A festő meg is akarta vásárolni, hogy feleségének és múzsájának, Galának ajándékozza és azt tervezte, hogy a romok őre egy háziasított orrszarvú legyen. A művész eme óhaját az orgona építői valószínűleg mellőzik.

"Dalí imádta a gyönyörű naplementéket és azokat a legendákat is, amelyek elrejtett kincsekről és boszorkányokról szólnak" - idézte fel Puig, aki elmondta, hogy az orgona mellett egy nagy, Ampurdan népének szentelt kulturális központot is létre akarnak hozni. Az erődítményt Napóleon serege lőszerraktárnak használta, majd 1814-ben felrobbantotta. A restaurációs munkálatok az idén nyár végén kezdődnek.

A szabadtéri orgonát olyan erős anyagból építik, amely ellenáll az időjárási viszontagságoknak és a madaraknak. Építője Albert Blancafort lesz, aki a híres montserrati apátság orgonáit is megalkotta. A nyitókoncerten, 2004. szeptember 16-án Wolfgang Seifen német orgonaművész lesz az első, aki játékával megvalósítja Salvador Dalí álmát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.