Beatmise után darkmise

2006.01.23. 13:32
Gót misét tart minden második héten egy cambridge-i helyettes lelkész: a szertartáson kötelező feketét viselni, egyházi énekek helyett pedig Joy Division és Sisters Of Mercy szól.

Gyertyafényes, "gótikus" istentiszteletet tart a dark-gót zene rajongóinak a cambridge-i Szent Eduard mártír királyról elnevezett templomban minden második kedden Marcus Ramshaw anglikán helyettes lelkész. A 34 éves egyházi ember maga is a gót közösség tagja, írja a Guardian.

#alt#
Marcus Ramshaw

A híveknek a szertartásra talpig feketében kell megjelenniük. Azoknak, akik nincsenek megfelelően öltözve, templom tíz fontért fekete trikót kölcsönöz, amelyen Szent János szavai olvashatók: "Ha az egész világ gyűlöl, emlékezz arra, hogy először engem gyűlölt".

Marginális közösségek

A helyettes lelkész teljes 45 perces misét tart, speciálisan a gót közösség számára írt liturgiával. A szertartás zenéjét olyan előadók számaiból állítják össze, mint a Joy Division, a Sisters Of Mercy vagy a Depeche Mode. "Igyekszem megtalálni azokat az eszközöket, amelyek vonzóak lehetnek marginális, különösen a gót közösséghez tartozók számára" - magyarázza a lelkész, aki rájött, hogy nagyon sokan vannak a fiatalok között olyanok, akik nem annyira vallást, mint inkább a spiritualitást keresik.

"Már egy éve kísérletezünk ezzel. Ezen az istentiszteleten bátorítjuk az embereket, hogy őszinték legyenek az érzéseikkel kapcsolatban. Úgy gondolom, ez egy módja lehet annak, hogy az embereket bátorítsuk a templomba járásra, és hogy megmutassuk: a kereszténység reményt és támogatást tud nyújtani."

A mise után a gyülekezet nagy része rendszerint átvonul a közeli Calling (Hívás) nevű darkklubba.