A bíboros szerint olcsó hazugság a Da Vinci-kód

2005.03.16. 16:17
Rómában egy magas rangú bíboros a Da Vinci-kód című könyvet a történelem durva és abszurd eltorzításának minősítette, és felszólította a katolikus könyvesboltokat, hogy vegyék le a könyvet polcaikról, mert tele van olcsó hazugságokkal.

Tarcisio Bertone bíboros a legmagasabb rangú olasz egyházi személy, aki szót emelt a világszerte több millió példányban elkelt könyv ellen. Genova érseke és János Pál pápa közeli barátja a milánói Il Giornale újságnak adott interjújában kijelentette: "a könyv célja, hogy otromba és képtelen manipulációval kétségbe vonja az egyházat és történelmét".

Tündérmesék

Tarcisio Bertone
Tarcisio Bertone
Kifogásolta, hogy Dan Brown amerikai író a könyvben a bibliai történetnek ellentmondva azt állítja, hogy Jézus feleségül vette Mária Magdalénát, akitől gyermekei is születtek, hogy a nők elnyomásával vádolja az egyházat, illetve hogy az Opus Dei nevű egyházi csoportot "kegyetlen, machiavellisztikus csoportnak ábrázolja, ami gyilkossághoz is képes folyamodni, ha az egyház titkait veszély fenyegeti".

"A könyv bárhol megtalálható, és fennáll a veszélye, hogy az emberek elhiszik, hogy ezek a tündérmesék igazak. Felelősségemnek érzem, hogy tisztázzam a dolgokat, és leleplezzem a könyvbeli hazugságokat" - mondta. A regény annyira felháborította, hogy ő lesz a legfőbb szónoka a szerda este Genovában tartandó gyűlésnek, amely fellép a könyv ellen.

Bertone kritikája azért különlegesen jelentős, mert mielőtt a pápa 2003-ban Genova érsekévé kinevezte volna, évekig a második embere volt a Vatikán hittani kongregációjának. Mindennek ellenére a regény valószínűleg az eddiginél is nagyobb sikerre tesz szert, ha a Tom Hanks szereplésével készült filmadaptációt bemutatják a jövő évben.