Plagizálás miatt beperelték a Da Vinci-kód kiadóját

2005.10.24. 15:49
Michael Baigent és Richard Leigh a londoni Legfelsőbb Bíróságon beperelte a Random House kiadót, amely A Da Vinci-kód című könyvet publikálta. Állításuk szerint a könyvsiker az ő, 1982-ben A Szent Vér és a Szent Grál címmel kiadott könyvükből emelt át ötleteket.

A meghallgatásra jövő héten kerül sor, a pert azonban csak jövőre folytatják le. A két felperes mellett a könyv harmadik szerzője, Henry Lincoln betegsége miatt nem vesz részt a pereskedésben - írja a BBC.

A Da Vinci-kód kiadója nem nyilatkozott

A Random House nem kívánt nyilatkozni a vádról, mely szerint Dan Brown, A Da Vinci-kód szerzője plagizálta volna azt az ötletet, hogy Jézusnak gyereke volt.

Baigent és Leigh szóvivője kijelentette, hogy ügyfeleit megdöbbentették a hasonlóságok, amely A Da Vinci-kód és az ő, történeti munkájuk között fedezhetők fel. A szóvivő azt nyilatkozta, hogy a vád alapja a szellemi tulajdonjog megsértése. A felperesek azt állítják, hogy jelentős számú és terjedelmű plagizált részről van szó.

Jézus apu

A Szent Vér és a Szent Grál című könyvet - amely magyarul Az abbé titka: szent Grál, szent vér címmel, 1994-ben jelent meg - nemrégiben újra kiadta a Century kiadó, amely a Random House csoport tagja. Rejtjelezett pergamenek, titkos társaságok és a nagy kedvenc, a templomos lovagrend is helyet kap a könyben. Mindezeket egy titkos francia királyi dinasztiával és a Szent Grállal hozzák összefüggésbe. A könyv szerint Jézus és Mária Magdolna összeházasodott és gyermekük is született.

A kritikusok által kigúnyolt és dühödt vallási vitát kiváltott A Da Vinci-kód idén elnyerte a British Book Awards-ot. A regényben egy művészettörténész rejtélyek megfejtésén keresztül jut el a felfedezésig, hogy Jézus és Mária közös leszármazási vonala a mai napig folytatódik.

Az előző próbálkozó belebukott

A Da Vinci-kódból Ron Howard rendezésében hamarosan elkészül a filmadaptáció is, a főszerepben Tom Hanks-szel és Audrey Tautou-val.

Idén augusztusban Dan Brown már megnyert egy pert New Yorkban Lewis Perdue író ellen, aki azt állította, hogy a könyv az ő két regényének ötleteit használta fel: az 1983-ban kiadott A Da Vinci-örökség és a 2000-ben publikált Isten lánya című könyvekét.

Perdue be akarta tiltatni A Da Vinci-kód további forgalmazását és leállíttatni a filmforgatást, valamint 150 millió dolláros kártérítést igényelt. A bíró azonban elutasította keresetét, azzal az indoklással, hogy a hasonlóságok olyan gondolatokon alapulnak, amelyeket nem lehet szerzői védelemben részesíteni.