Májusban nyit az Erzsébet téri Design Terminál

2006.03.02. 12:26
Az Erzsébet téren nyíló formatervezési központ célja a jó de csúnya termékeket gyártó vállalkozások segítése.
Az Erzsébet téri egykori buszpályaudvaron a tervek szerint március 31-én adják át a 43O millió forintból épülő dizájnközpontot. A Design Terminal névre hallgató kiállítóhelyet és kávézót májustól látogathatja a közönség.

Az 1949-ben, Nyíri István tervei alapján készült, 1977-ben védett műemlékké nyilvánított, késő-Bauhaus épületben kiállítótér és szolgáltató központ működik majd. A központ célja a hazai formatervezés bemutatása. A két épületből álló központ nagyobb részében működik majd a kiállítótér. Itt kap helyet a dizájn- és könyvesbolt, az előadóterem és egy szakkönyvtár is. Az épület másik felében vendéglőt és kávézót terveztek.

A Magyar Szabadalmi Hivatal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által létrehozott intézmény feladata egyebek mellett az lesz, hogy segítséget nyújtson azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek termékei ma még azért nem eladhatók, mert nem alkalmaznak megfelelő formatervezési módszereket.

Pohárnok Mihály a Design Terminal Kht. ügyvezető igazgatója szerint, több ezerre tehető azoknak a termékeknek a száma, amelyek a világpiacon is sikeresek lehetnének, ha megfelelő formával társulnának. Az ehhez hasonló kezdeményezések sikerére Bendzsel Miklós, a Szabadalmi Hivatal és a Formatervezési Tanács elnöke az angliai Milleneum formatervezési díj példáját hozta fel. A díj hatására egy év alatt, több mint ezer termék vált piacképessé a szigetországban, mondta.

A második nyert

A Magyar Design Központ létrehozására meghirdetett tervpályázaton a zsűri nem adott ki első díjat, a létesítmény a második díjat nyert, Golda János és Madzin Attila vezette csapat építészeti tervei alapján épülhet újjá.

Az eredeti elvárásoknak a tizenkilenc beadott pályamű közül egyik sem felelt meg maradéktalanul, így a második helyezett csapat készítheti el az engedélyezési és kiviteli tervet úgy, hogy a harmadik helyezett, illetve a három megvett pályázat elemeit is felhasználhatja. A megvásárolt tervekért 1-2,5 millió forint közötti összegeket fizet az állam.

Janáky István, a bírálóbizottság elnöke szerint a pályázat több okból is nehéznek bizonyult. "Érződött a pályamunkákon, hogy az épület építészeti értelmezése túl korainak tűnik, a tervezők meglehetősen óvatosan nyúltak az épülethez, ezért a tervek között nagyon kevés volt a különbség".


Klikk a képre!
Mint mondta, csak egy bátor gesztus volt, azt azonban nem merték a győztesek közé emelni, mert tartottak attól, hogy ha az a munka nyer, nagyon lelassulhat az építés a műemlékvédelmi egyeztetések esetleges elhúzódása miatt. A pályamű, amely még egy panorámalifttel is megtoldotta volna a műemléket, így csak a harmadik lett. A bírálóbizottság szerint a nyertes - második díjat kapott - terv volt a legszelídebb és a legmagyarabb. Az alkotói csoporttal az eredményhirdetés után megindulnak a tárgyalások továbbtervezésről.

A tervek szerint az "A" épület földszintjén kiállítóteret hoznak létre. Az első emeleten nyilvános szakkönyvtárat, dizájnadatbankot és előadótermet alakítanak ki, legfelül internetes dizájnportált működtetnek majd. A "B" épület a vendéglátás helyszíne lesz.

A Design Terminál működtetését a Szabadalmi Hivatal és a kulturális minisztérium közös Kht.-je működteti. Az inézmény költségvetése 180 millió forint.