Újabb hat író a digitális halhatatlanok között

2000.12.08. 17:55
A pénteken megválasztott öt új taggal ötvenhétvenre emelkedett a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) "halhatatlanjainak" száma - derült ki az intézet budapesti sajtótájékoztatóján. A DIA tagja lett Gergely Ágnes, valamint öt posztumusz szerző: Füst Milán, Csorba Győző, Jékely Zoltán, Kormos István és Kálnoki László.
Tószegi Zsuzsanna, a Neumann Ház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a finanszírozási hiányok pótlására pénteken ígéretett tett Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára. Az ígéret szerint a tárca átutalja az elmúlt két hónapban elmaradt juttatásokat és további két évre vállalja a program támogatását. Az intézmény évi működtetéséhez szükséges százötven milliós összegről egyelőre nem tudni, hogy a Nemzeti Kulturális Alapból vagy egy önálló költségvetési fejezetből finanszírozzák-e.

A digitális halhatatlanok közé bekerült írók és költők illetménye a mindenkori minimálbér négyszerese (ez ma százkétezer forint), amit a DIA a honlapján történő közlésért cserébe, mint a szerzői jogok gyakorlásáért fizet. A kiadói jog továbbra is a szerzőknél marad - közölte Tószegi.

Magos Péter, az 1998-ban alapított program felelős vezetője elmondta, hogy tényleges digitalizálás csak 2000 március 31-én kezdődött, és azóta összesen 11.384 alkotást sikerült digitalizálni. A DIA honlapját indulása óta 252 ezren látogatták meg, és minden művet legalább egyszer letöltöttek az oldalra látogatók. Tószegi elmondta, hogy az adatbázist átvette a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete, így az forrásértékű anyagként is kutatható.

A "halhatatlanok" képviseletében megjelent a sajtótájékoztatón Esterházy Péter, Bertók László, Lator László valamint Jókai Anna, aki szükségesnek látja a finanszírozás folytatását, mert mint elmondta, több alkotó napi gondokkal küszködik.