Pályázni lehet a kulturális javak digitálizálására

2002.11.19. 16:14
November 22-éig adhatják le pályázatukat a nemzeti kulturális értékeink digitális megörökítésére vállalkozó jelentkezők az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnál.
Az anyaországi és a határon túli magyarság, valamint a hazai nemzeti kisebbségek kulturális javainak digitális rögzítésére fordítható minisztériumi támogatás összértéke 1 milliárd forint, amelyet több területen osztanak szét.

A digitális kultúra program keretében magyarországi levéltárak, országos, szak-, megyei, területi és tematikus múzeumok, valamint egyházi gyűjtemények pályázhatnak az intézményekben őrzött, illetve az intézmények kezelésében lévő nemzeti kulturális javak, maradandó értékű iratok elektronikus feldolgozására, internetes megjelenítésre alkalmas digitális változatának megvalósítására.

A minisztérium továbbá új kiadványok megjelentetésén keresztül kívánja elősegíteni a digitális kultúra térnyerését olyan nonprofit szervezetek, költségvetési és felsőoktatási intézmények támogatásával, amelyek már rendelkeznek ilyen témájú írásos anyagokkal vagy műsorokkal.

Magyarországon bejegyzett civil, valamint nonprofit szervezetek pályázhatnak a határon túli magyarok és a magyarországi nemzeti kisebbségek kultúrájának digitalizálását segítő programra, valamint a fogyatékkal élők társadalmi integrációjának fejlesztését célzó kezdeményezések elektronikus vagy nyomdai úton történő publikálására.