Digitális testek

2001.10.29. 23:23
Digitális testek - virtuális látványosságok címmel nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban. A november 25-ig megtekinthető projektben, a Ludwig Múzeumon kívül még a C3, a torontói Interaccess és a ljubljanai Mestna Galerija vesz részt.
Magyar, kanadai és szlovén művészek munkáiból kapunk ízelítőt. Az alkotók: Jack Butler, John Baturin, Eric Fong, Nell Tenhaaf, Barta Zsolt Péter, Drozdik Orsolya, Göbölyös Luca, Gyenis Tibor, Hajdú József, Kerekes Gábor, Kozári Hilda, Lakner Antal, Rajko Bizjak, ECLIPSE csoport.

Jon Baturin - A végek mítoszai, Jenn # 3. 2000

Izgalmas vállalkozás: a munkák a jelen csúcstudományának számító biotechnológiai kutatások eredményeit, a digitális evolúciót és a művészetet igyekeznek szintézisbe hozni, több-kevesebb sikerrel. Érdekes, néhány éve zajló kulturális váltást reprezentálnak: az internet-hype-ot a biotechnológia-hype követte, a mostani avantgarde arrafelé keresi a tematikát. A kulcsszó változatlanul az interdiszciplinaritás, viszont egyre kevesebb számítógépes monitort látunk, egyre kevesebbet kell matatnunk az egérrel. Videók, installációk, különös szín- és formavilágú grafikák, festmény-reminiszcenciák, s mindez - hűen a kor szelleméhez - a "klasszikus" cyberesztétikától a transzhumán esztétika felé csúszva. Hogyan változik meg az emberi testről alkotott kép? Miként módosítja a gépi evolúció, a dinamikus technikai fejlődés a bennünk lévő képzeteket, megdönthetetlennek vélt fogalmakat? Mennyire hat vissza az orvosi technológiák átalakulása magára a testre? Hogyan viszonyulunk a posztbiológiai énhez?

Eclipse - A méznél édesebb a vér
2001, fotó, 70 x 150 cm

Az alkotók kimondva, kimondatlanul ezekre a kérdésekre keresték a választ. Egyesek mulatságos groteszk (ECLIPSE csoport), mások a DNS dupla-spirált, nanomodelleket felvonultató mozgókép (Nell Tenhaaf), esetleg tudományos, pszeudó-tudományos analízis (Lakner Antal) formájában feleltek meg. Többek között, mert - noha gyorsan áttekinthető az egész kiállítás - sokszínű, szerteágazó munkákat élvezhetünk.

A magyar és a kanadai anyagot Nina Czeglédy, a szlovént Dr. Maria Grzinic válogatta.