Egyhetes dizájntúladagolás

2005.10.17. 12:08
Az Iparművészeti múzeum Formatervezési díja jelöli ki az új dizájntrendeket, a Lengyel intézet kiállítása a fogyasztói társadalmat kritizálja, a kirakatkiállításokról pedig a közönség szavazhat.
Hétfőn nyílik a Magyar Formatervezési Díj 2005 kiállítása az Iparművészeti Múzeumban. A Magyar Formatervezési Tanács szervezte díjpályázatra 236 pályamunkát küldtek be, jóval többet, mint tavaly. Az este fél hétkor nyíló kiállításon a 14 díjazott alkotáson túl láthatóak lesznek a legérdekesebb tervek is.

#alt# Megnyitó: 2005.október 17., 18.30 A kiállítás november 6-ig tekinthető meg. (Iparművészeti Múzeum, Bp, Üllői út 33-37.)

Eladható dizájn

A Design hét egyik szokatlan, a kiállítótermek helyett a köztereket elfoglaló eseménye a budapesti bevásárlóközpontok, üzletházak, áruházak utcai kirakataiban berendezett tárlatok. Az eladható dizájn üzenetét hordozó kiállítások hét tervezőképző iskola hallgatóinak kreativitására építenek, és a látványos, a termékek eladására ösztönző versenyt médiazsűri bírálja majd el. Az eredményt a zárórendezvényen ismerheti meg a közönség.

Helyszínek dizájn-túrázóknak:

Mammut II. Benetton "A" - Magyar Iparművészeti Egyetem
Mammut II. Benetton "B" - PTE Vizuális Művészeti Intézet, Pécs
Flórián, Parwan bolt "A" - Építészmérnöki kar
Flórián, Parwan bolt "B" - Alkalmazott Művészeti Intézet, Sopron
Flórián, LIÁN bolt - Terméktervezők
Árkád, C & A bolt - Terméktervezők
Corvin Áruház - Dekoratőr Iskola
Duna Plaza - Magyar Képzőművészeti Egyetem, Látványtervezők

A kirakatkiállítások október 29-ig tekinthetők meg.

Fiatal lengyel formatervezők és a fogyasztói társadalom

A tavalyi St.Étienne-i Biennálén nagy sikert aratott "Polonais Face á la Consommation" 67 projektjéből válogatott tárlat a fiatal lengyel formatervezők három lehetséges hozzáállását jeleníti meg a fogyasztói társadalomhoz: elfogadás, elutasítás, irónia. Az elfogadók kiszolgálják a fogyasztói társadalom tervezési igényeit. Az elutasítók a fogyasztói társadalom helyett a szociálisan hátrányos helyzetűek számára terveznek tárgyakat. Az irónia szekció képviselői pedig alkotásaikkal gúnyt űznek a fogyasztásból. Ezt a háromféle tervezői mentalitást mutatja be a humoros felhangú tárlat, amelyben van színes tároló dobozokból épített konyhaszekrény, szétnyíló váza, dülöngélő fotel, vízernyő, álmokból szőtt lakástextil kollekció és szomorúfűz fotel.

Megnyitó: október 18.m Lengyel Intézet, Bp, Nagymező u. 15.

Divatolimpia 2005

A dizájnhét egyik záróeseménye lesz a Magyar Divat Szövetség pénzdíjas tervezői versenye. A döntőbe jutott kollekciókat a szakma mellett a nagyközönség is megtekintheti a bemutatón és a párhuzamosan szervezett divatfotó kiállításon.

Divattervező-verseny, divat-show, divatkiállítás és gála. Október 22. Budapesti Kongresszusi Központ, Bp, Jagelló út 1-3.

Túra

#alt# A mobil programok rajongói old school buszokon járhatják be a dizájnhét eseményeit, 18-án például a lámpa- és lakástextil-galériákat, 21-én néhány kávéházat, 22-én pedig a hét nevezetesebb helyszíneit.

Az Erzsébet téri egykori Volánbusz pályaudvarról induló, magyar és angol nyelvű szakmai idegenvezetéssel kísért, Ikarus 55, Setra Oldtimer és Mercedes buszok ingyenesen szállítják a dizájnőrülteket. Az utazás időtartama 3 óra.

Francia Design csillagai

A Francia Intézet kiállításám 53 francia dizájntárgyat mutat be az Ipari Alkotások Promóciós Ügynöksége. A kiállítást október 20-án, 18 órakor nyitja meg Jean-Pierre Debaere, a Budapesti Francia Intézet igazgatója, Yves Domergue a francia közlekedésre szakosodott MBD Design ügynökség igazgatótársa és Chantal Riols az A.P.C.I projektfelelős.

Az összecsukható biciklitől a férfi kozmetikai termékeken keresztül egészen a porszívóig az alkotók ismét azt bizonyítják: ihletforrásuk kimeríthetetlen.