Drogos drámával az európai filmes díjért

2002.08.13. 15:05
Hazánk Dettre Gábor 'Felhő a Gangesz felett' című filmjét nevezi az Európai Film Akadémiai díjára.
Hazánk Dettre Gábor 'Felhő a Gangesz felett' című filmjét nevezi az Európai Film Akadémiai (EFA) díjára, az Európai Film 2002-ért. A versenyben induló európai alkotások több válogatás után kerülnek a legfelső zsűri elé, amely végül december 7-én, Rómában hirdeti ki a győzteseket.

Dettre Gábor drámája, amely egy drogos programozó és egy fiatal, kilátástalan magánéletű nő kapcsolatát dolgozza fel, indult a 2001-es Magyar Filmszemlén is, de a kedvező fogadtatás ellenére, díjazásban nem részesült. A szakmai közönség a két főszereplő, Tóth Ildikó és Ternyák Zoltán érzékeny és hiteles alakítását emelte ki.

Az EFA november elején hozza nyilvánosságra az utolsó válogatásba került filmek listáját, ekkor derül ki, hogy Dettre munkája bekerült -e a döntősök közé. A tavalyi Európa Film nyertesek azonban nem a sötét hangvételű munkák sikerét valószínűsítik. 2001-ben az 'Amelie élete' című francia film kapta a legtöbb díjat: a Legjobb film, a Legjobb rendező és a Legjobb operatőr díját is. Ugyanakkor a súlyos kérdéseket boncolgató Zongoratanárnő főszereplője, Isabelle Huppert a legjobb európai filmszínésznőnek járó kitüntetést vehette át.