Hálós oszlopcsarnok épül a Városháza park helyére

2008.10.31. 13:17
A Dózsa György úti imbolygó ING-épületet tervező holland Egeraat nyerte a Városháza pályázatát.

Budapest megújulásának jelképeként 2013-ra új városi főtér jöhet létre az úgynevezett Városháza park helyén és a Városháza tömb beépítetlen részén felépülő új épületegyüttessel - hangzott el azon a pénteki tájékoztatón, amelyen a főpolgármester ismertette a tervpályázat eredményét.

A tervpályázatot és az ezzel járó 15 millió forintot a holland építész, Erick van Egeraat vezetésével készült alkotás nyerte az elbírált 12 pályamű közül. A győztessel a fővárosi önkormányzat hirdetmény nélküli közbeszerzéssel tervezési szerződést köt a jövő év elején. Várhatóan a jövő év végére készülnek el az építési engedélyezési tervek, amelyek alapján koncessziós közbeszerzést írnak ki a projektet PPP jelleggel megvalósító befektetőre. Az építkezés várhatóan 2011-ben kezdődhet meg.

A főpolgármesteri hivatal épületét és parkolóját, az úgynevezett Városháza parkot, a Merlin Színházat, a belvárosi tűzoltóságot is felölelő terület gyökeres átalakítása során felújítják a Városházát, és egy új épületegyüttes létesül a 40 ezer négyzetméternyi, beépítetlen tömbön. A Városháza telke, a régi és az új épületek az önkormányzat tulajdonában maradnak. A befektető egyetlen ingatlan felett sem szerez tulajdonjogot. Az önkormányzat a régi és az új terület egy részének korlátozott időre történő hasznosításával teremt fedezetet a beruházáshoz.

A főpolgármester kiemelte, hogy a Városház Fórum keretében a kulturális és a közösségi célú hasznosításra helyezik a hangsúlyt, a hivatali funkciók egyidejű megújításával. Az épületben mintegy 500 fős konferenciaközpont is lenne, amely akár a Fővárosi Közgyűlés ülésterme is lehet. A komplexumban helyet kap egy többfunkciós koncert- és színházterem is.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy olyan húzóprojekt kialakítására törekedtek a Városháza Fórum tervpályázat során, amellyel barátságosabb, használhatóbb és sokoldalúbb közterek jönnek létre. A Városháza Fórum projekt az úgynevezett Budapest Szíve Programhoz, a belváros megújításához kapcsolódik, ennek keretében radikálisan csökkentenék az autók forgalmát, kiterjesztenék a zöldterületet és a gyalogoszónákat - jegyezte meg.

De vajon nem tarte a főváros attól, hogy a kerület polgármestere alapjaiban fúrja meg a tervet. Ahogy arról beszámoltunk, válaszul a főváros rosszallására, amit a fashion street bővítésével kapcsolatban fogalmazott meg, Rogán Antal meglebegtette, nem járul hozzá a Városháza fórum megépítéséhez. Lépését egyébként a plázásodás elleni harccal magyarázta.

Kérdésünkre Budapest főépítésze, Beleznay Éva válaszolt, elmondva, hogy érthetetlennek tartják Rogán bejelentését. A kerület főépítésze, Cselovszky Zoltán ugyanis részt vett a pályázat kiírásában és annak elbírálásában is, és nem jelezte ellenvetéseit az üggyel kapcsolatban.

Beleznay szerint a Városháza Fórum megfúrása veszélyezteti a kerülettel közös, és EU-pénzekből is finanszírozott Budapest Szíve programot. Az annak részeként felszámolt 200 parkoló helyett ugyanis éppen az új komplexumban alakítanának ki parkolási lehetőséget.

Vajon veszélyezteti-e a válság a PPP-beruházást, firtattuk, rámutatva, hogy a megváltozott körülmények közt nehezebb lesz beruházót találni. Előfordulhat az is, hogy a jelenleg rögzített közfunkció-kereskedelmi funkció arány mellett nem éri meg a beruházónak a konstrukcióban részt venni.

Beleznay Éva elismerte, hogy a pénzügyi válság hatással lehet a tervekre, ezért a közeljövőben új ingatlanpiaci vizsgálatot végeznek. Bár a Városháza Fórumnál a legfontosabb szempont a minőség és a közfunkciók megvalósítása, előfordulhat, hogy nagyobb teret engednek az üzleti zónának.

A tervek elbírálásakor fontos szempont volt a környezettudatos szemlélet az építésben és az üzemeltetésben egyaránt. Az új épülettömbben annyi piaci funkciót engedélyeznek csak, amennyivel megvalósíthatóvá válik a projekt. Demszky Gábor leszögezte, hogy ennek kapcsán nem egy új belvárosi pláza kialakítását támogatják.

A pályamunkákat, azok városarculat-formáló jelentőségét méltatta Fegyverneky Sándor országos főépítész, aki Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettessel együtt a zsűri társelnöke volt.

Demszky Gábor a díjátadást követő köszöntőjében szólt arról is, hogy az önkormányzat által kiemelten kezelt három fővárosi kulturális beruházást, így a közraktárak, az óbudai gázgyár és a Városháza térségét érintő, PPP jellegű fejlesztést is olyan erős jogi háttérrel veszik körül, illetve legalább a kettőnek az előrehaladottsága reményei szerint olyan mértékű lesz, hogy megfordíthatatlanná válnak ezek a projektek. Nem lesz újabb gödör Budapest belvárosában - szögezte le.