Szexnemek

2001.02.02. 14:10
Senki sem érti a másikat, nem tudni ki mikor milyen. Éppen jó, vagy gonosz, szeret vagy utál, megsimogat vagy felpofoz? Őrült egy világ. Egy biztos: egy nő. És az, hogy érzései vannak. Ilyenek-olyanok, de vannak.
Van egy előadás. Egy könyv alapján. A könyv tökéletes. Minden szava az, elrontani sem lehet. Nem is rontották el. A Szkéné Színházban bemutatott Esterházy feldolgozás meglepetés volt. Egy rémálom kelt életre. A szeret - gyűlöl - kellek - nemakar pszichózisát adták elő a színészek.

...az árny, egy nő
A szín egy diliház, ott tengeti életét az árny, egy nő. Benne van minden, s minden rajta kívül van. Van két énje. Egy jó, egy rossz. Vagy egy rossz és egy jó. Mert ami jó, az rossz is lehet, és fordítva. Vagy csak egy énje van. Van egy nő, egy ember, egy férfi. Mindegy. Érzelmei vannak. És ott van a pszichiáter, aki nem tud segíteni, magán sem. Az ápolófiú pedig nő.

Senki sem érti a másikat, nem tudni ki mikor milyen. Éppen jó, vagy gonosz, szeret vagy utál, megsimogat vagy felpofoz?

Szeret. Gyűlöl.
Őrült egy világ. Talán csak egy biztos: egy nő. És az, hogy érzései vannak. Ilyenek-olyanok, de vannak.

Tiszta és zűrzavaros pillanatok váltják egymást minden átmenet nélkül, ahogy a darab átszáguld Esterházy szövegén. Mert átszáguld rajta, nem időzik eleget a lényegen. Pedig lehetne kicsit többet ízlelgetni, csámcsogni, majszolgatni. Pofán csap az érzelmekkel. És érdekes kísérletté válik. Sikerül elszakadnia a könyvtől megőrizve annak hangulatát.

Van egy nő. Szeret. Gyűlöl. Szeretkezik velem. Baszik rám. Megcsókol. Felpofoz. Üvölt. Nevet. Egy nő.

Esterházy Péter: Egy nő
Rendezte: Dulay László

Szkéné Színház
Február 2-3.
Szereplők:
Egy nő: Kiss Réka Judit
Első énje: Szabó Ferenc
Második énje: Szirmai Melinda
Pszichiáter: Barnák László
Ápoló fiú: Kelemen Orsolya