Minőségi nosztalgia

2000.11.28. 14:03
Néhány napja egyszeri színházi előadás keretében mutatta be Cserhalmi György és Novák Péter azokat az eklektikusra (vagy ambivalensre) sikeredett saját dalokat, amelyek most jelentek meg CD-n a Partisan Records kiadásában. Az előbbi leginkább költi, utóbbi pedig megzenésíti és előadja őket, a lehetőségekhez mérten egészen jól.
Jazz-blues-musical-techno
Minden jól szól
Számomra mindig gyanús és érthetetlen volt, amikor egy celebrity, alkalmasint színész, énekes vagy sportoló - ismertségét kihasználva - olyasmiben próbál nyilvánosan szerencsét, ahonnan amúgy az első válogatón szó nélkül kiszórnák. Gondoljunk például a baseballban megújhodást kereső Michael Jordan-re: mennyit bénázott. Ahogy kutyából nem lesz szalonna, úgy, lássuk be, Cserhalmi sem egy Babits Mihály.

Mégis, minden sutaság és költőinek szánt művi rezignáció ellenére egy-két dal valóban hangulatosra sikerült. Hogy a minőségi zene Kimnovák Péter érdeme-e vagy Kenéz Tamás hangszerelőé, nem tudni, tény, hogy Balogh Kálmán cimbalmától (1968) kezdve a Kerengő musical-hangzásán keresztül egészen a Resztoránt jazzes seprűzéséig (plusz Marozsán Erika) minden egészen jól szól.

Cserhalmi és Novák
Az előbbi költ, az utóbbi inkább énekel
A lemez nem csak a zenék műfaját, hanem a versek témáját tekintve is eklektikus. A dalok többsége elsősorban a negyven körüli, nosztalgiára hajlamos (és/vagy kiégett) közönséget lövi be, de van köztük némi aktualizálástól sem mentes médiakritika:

Ring a politikus
Olyan polip típus
S ring vele szerkesztő
Hónaljspray terjesztő
...
Tömény báj és ital
Minden popsit kinyal
S a büszke Várhegy pirul
Indul, s a Dunának megy
(Ami a daloskönyvből kimaradt - Médiahajó)

Karácsonyi ajándéknak kiváló, háromezer forint (az ára).