Judit
3 °C
6 °C

Tóta W. Árpád: Nagy elődöm, Maksa Zoltán

2006.02.24. 19:29
Az Eljövetel nem ufológiai könyv. A szerző arra volt kíváncsi, mit csinálna Orbán Viktor, ha a Hortobágyon landolna egy földönkívüli, és hogyan reagálna erre Gyurcsány Ferenc. A kiadó botrányra számít.

Tóta W. Árpád közismert, vicces és provokatív stílusú újságíró, akit olvasóinak egy része megfojtana egy kanál vízben, a másik része bármikor leborulna a lábai elé. Természetes lenne, hogy az Index beszámol, ha a publicista könyvet jelentet meg. Pláne, hogy azt ufós-politikusos témában írta.

A helyzetet azonban nehezíti, hogy Tóta W. Árpád történetesen lapunk munkatársa, így cikkünk pártatlanságát az arra kihegyezettek nyilván megkérdőjelezik, ha viszont vállaljuk bennfentességünket, az még kínosabb.

Belépve a könyvbemutató helyszínéül szolgáló, félhomályos kávézóba, ahol úgy dohányzott egy kisebb társaság, mintha a nyolcvanas években lennének alternatívok, a bizonytalanság odáig fokozódott a tudósítóban, hogy váratlanul előbújt belőle: az MTI-tudósító.

"Rendhagyó" könyvet jelentetett meg az Index publicistája

#alt#

Péntek délután mutatta be "fiktív" újságcikkekből összeállított, Eljövetel című könyvét az Index újságírója, Tóta W. Árpád. A Pulitzer-emlékdíjas publicista a sajtótájékoztatón elmondta: munkája modern "Így írtok ti", mely egy elképzelt "ufólátogatáson" keresztül mutatja be a magyar sajtót és a közéletet.

A "vitriolos" hangvételű munkában az ismert napilapok és internetes hírportálok stílusában írt cikkek követik nyomon, hogy mi történik a Hortobágyon leszálló "földönkívülivel".

Tóta megjegyezte: "Az Eljövetel nem ufológiai könyv. A legutolsó mellékszereplő az ufó. Arra voltam kíváncsi, mit csinálna Orbán Viktor, ha leesne egy ufó, hogyan reagálna erre Gyurcsány Ferenc, és melyik újság hogyan közölné a híreket" - tette hozzá.

A publicista könyve a hazai sajtónak és politikai életnek tart "görbe tükröt".

A cikkeket Tóta megjelenésükben is - mint fogalmazott - az orgánumokhoz igazította. Könyve jogilag nem támadható, szögezte le az Index.hu vezérpublicistája, mert az álcikkeket az eredetiekhez csak hasonló "betűtípussal" szedték, adott hangot véleményének a szerző. Hozzátette: vannak kisebb eltérések a valódi lapok és paródiájuk közt.

Tóta W. Árpád elmondta: előzetesen nem kérte ki a könyvében megidézett szerzők véleményét. "Nem hívhatom fel Bencsik Andrást, hogy András, nem zavarna, ha a stílusodban írnék egy cikket, amiben akkora hülyének tűnnél fel, hogy a képed helyett egy töklámpást raknánk fölé, bajusszal?" - fogalmazott.

Újságírói kérdésre pedig az Index.hu internetes hírportál Pulitzer-emlékdíjas publicistája elmondta: Maksa Zoltánt tartja elődjének - jelentette ki.

A kiadó számít a botrányra

#alt#

A Konkrét kiadó vezetője, Novák Erik úgy nyilatkozott: "Tóta Árpád a magyar sajtó fekete báránya. Nostradamus és Rejtő Jenő keveréke."

"Tóta egyfajta váteszként nyilvánult meg" - tette hozzá, egyben reményét kifejezve: hogy a könyv botrányt fog "kelteni".

A rendhagyó kötetet ötezer példányban jelentették meg, de elképzelhetőnek tartják az utánnyomást. A könyv minden cikkét Tóta W. Árpád jegyzi, egyet kivéve, melyet Uj Péter, az Index főszerkesztője írt a saját neve alatt, tudta meg az Index internetes hírportál.

A könyv "főszereplője", az ufó feltűnése február 26-án, vasárnap várható, ha mégis megvalósulna Tóta W. Árpád jóslata.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.