E-motion: kortárs premier a Trafóban

2001.04.19. 12:08
Mándy Ildikó, a kortárs táncszínház egyik legizgalmasabb alkotója két év hallgatás után a Trafóban mutatja be legújabb darabját. Az e-motion a XXI. század digitalizált üzenetközvetítésében keresi az érzelmek helyét, azok megosztását és az általuk való önmeghatározás lehetőségeit.
Az előadás címe a koncepciót sűriti össze: érzelmek mozgásra vetítve az elektronikus, digitalizált világban, arra reagálva és ahhoz alkalmazkodva. Három férfi és egy nő önmagát keresi a színpadon lerótt körök és egyenesek labirintusában; ezek geometriai ábrák a legbonyolultabb tér- és időszerkezetek ábrázolására is alkalmasak. Minél előrébb haladunk, annál kisebb elemekre bontjuk saját kis környezetünket, remélve, hogy bonyolultnak hitt életünket még hűbben, még kisebb részletekbe menően leszünk képesek rekonstruálni. A test egyszerűsége és egyértelműsége küzd a lélek útvesztőivel, az érzetek többértelműsége között kíván rendet teremteni, egyszerűsíteni őket, hogy bizonyítsa az alaptételt: minden eltáncolható, kifejezhető a test által.

A rendező a darabról: - Kiindulópontunk Freud azon megállapítása, amely szerint az ember az élővilágban betöltött központi szerepében, kiválasztottságában való hitét Kopernikusz, Darwin és maga Freud elmélete kérdőjelezte meg a heliocentrikus világképpel, az evolúció és a pszichoanalízis elméletével.

- Ettől a kiindulóponttól már messze járunk. Már nem a kiválasztottság kérdése izgat bennünket, sokkal inkább az, hogy ezen elméletek külön-külön mit jelentenek nekünk, táncosoknak, hogyan tudjuk megjeleníteni, letérképezni magunkban és a térben.

- Az elméletek elemzése során eljutottunk oda, hogy minden lefordítható a mozgás nyelvére. Egyenesek, körök, spirálok, előre, hátra, oldalra ható mozgások, vonzások és taszítások, fizikai fogalmak, érzelmi fogalmak. Ezekkel a fogalmakkal az evolúció, az érzelmek is leírhatók, lerajzolhatók. Itt tartunk most. És még nincs vége.

Az előadás április 19. és 21. között, 20 órakor tekinthető meg a Trafó Kortárs Művészetek Házában (Budapest, Liliom u. 41.).

Alkotók-táncosok:
Bodor Ildikó, Balogh Csaba, Dékány Zoltán, Kis Zoltán
Koreográfus-rendező: Mándy Ildikó
Fényterv: Joe
Jelmezterv: Pálffy Szilvia
Film: Dusa Gábor