Saját magáért tüntet a képzőművész

2008.01.24. 10:25
Eperjesi Ágnes Private Protest című kiállítása arra buzdítja a nézőt, hogy magáért vonuljon utcára.

Eperjesi Ágnes kiállításának kiindulási pontja a művész Buenos Airesben rendezett akciója. Eperjesi 2007-es művészeti megmozdulásán magányosan ment tüntetni az utcára egy nagy, hulladékfából ácsolt "protesta" feliratú táblával. De a mindennapos helyi gyakorlattól eltérően nem politikai követelésekért, hanem szubjektív érzéseiért állt ki, azokért - vagy éppen azok ellen - tüntetett. Sőt, aláírásokat gyűjtött, tömeget toborzott maga köré. Vagyis a tiltakozás jól bejáratott módszereit alkalmazta.

"Arra kérlek, képzeld el magad, amint a tüntetés-táblámat tartod a kezedben. Képzeld el, hogy elindulsz vele. De nem kifelé, az utcára, az emberek közé, hanem befelé, önmagadba. Oda, ahol teljesen magad vagy. Befelé, míg lassan összeáll, kitisztul, miért is van a kezedben ez a tábla, mi az, ami ellenedre van, mi ellen tiltakozol, talán önmagad ellenére, mi benned ez a tehetetlen düh, mi az, ami fáj, mi az, amit megváltoztathatatlannak hiszel. Így válik világossá számodra a táblád felirata. És ha le tudod olvasni, írd le nekem is, mi jelent meg a tábládon."

Eperjesi Ágnes Private Protest című kiállítása az egyén személyes problémáit kutatja. A Buenos Aires-i akcióról készült fotók mellett a hazai közönség által előzetesen elküldött tábla feliratokból készült installáció is látható lesz, a látogatók pedig tovább bővíthetik a gyűjteményt a galériában elhelyezett szavazóurnákba dobva saját feliratukat.

2008. február 14-én csütörtökön délelőtt 11 órától Eperjesi Ágnes Budapesten is tüntet, úgyhogy ha magányos felvonulót lát, kérjük ne akadályozza munkájában.

Labor

1053 Budapest, Képíró u.6.

2008. január 25 - február 22.

Megnyitó: 2008. január 24. csütörtök 19 óra