Esterházy Péter Herder-díjat kapott

2002.05.03. 18:05
Hét kelet-közép és dél-európai személyiség, köztük Esterházy Péter magyar író vehette át pénteken a hamburgi Alfred Töpfer Alapítvány F.V.S. tekintélyes Herder-díját Georg Wincklertől, a bécsi egyetem rektorától.
A kitüntetettek - George Demetriusz Babiniotisz görög nyelvész, Maris Caklais lett költő, Radoszt Todorova Ivanova bolgár néprajzkutató, Nedjeljko Fabrio horvát író, Aurel Stroe román zeneszerző, Lech Trzeciakowski lengyel történész és Esterházy Péter magyar író - munkásságát Reinhard Lauer, a göttingeni egyetem professzora méltatta átfogó laudatióban.

Esterházy megtréfálta a közönséget

Esterházy Péter
A kitüntetést a díjazottak nevében Esterházy Péter köszönte meg a maga sajátságos módján: különböző személyiségek, irányzatok és viselkedésformák stílusában, nagy derültséget keltve ezzel az egybegyűlt egyetemi méltóságok, politikusok és nagykövetek körében.

A bécsi egyetem patinás épületének dísztermében tartott ünnepséget Georg Winckler arra használta fel, hogy az egybegyűltek előtt szóljon a még nyár előtt a bécsi parlament elé kerülő, igen hevesen vitatott egyetemi reformról, amely a tanárok és diákok körében az utóbbi időben heves tiltakozást váltott ki.

Konrád György és Kertész Imre a Herder-díjasok között

Az 1964-ben alapított Herder-díjat a Kelet-Európa országaihoz fűződő kulturális kapcsolatok ápolásának és támogatásának, valamint az ezen országokból származó jelentős kulturális hozzájárulások méltatásának szentelték. A magyar kultúra kiemelkedő személyiségei közül korábban Konrád György és Kertész Imre is részesült a kitüntetésben.

A díj 15 ezer euróval, továbbá azzal jár, hogy a kitüntetett egy fiatalt javasolhat egyéves, havonta 920 eurós ösztöndíjra a bécsi egyetemen.

A díjazott Jónás Tamást ajánlotta ösztöndíjasnak

Esterházy Péter a már több hazai irodalmi díjjal kitüntetett Jónás Tamást ajánlotta ösztöndíjasnak. Választását azzal indokolta, hogy saját ízlése alapján döntött, és Jónás Tamást - akit korábban személyesen nem, csak írásaiból ismert -, igen tehetségesnek tartja. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy valaki legalább egy évet külföldön töltsön, s szempontként azt is figyelembe vette, hogy olyannak nyújtson esélyt, aki ezt magának nem tudja elintézni, így esett választása Jónás Tamásra.